Při sérii výbuchů v Iráku zemřelo nejméně 19 lidí

V Iráku dnes opět vybuchovaly nastražené bomby. Exploze zabily podle agentury AP nejméně 19 lidí. Přes šedesát osob je zraněných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle policie nejdříve vybuchly bomby umístěné v zaparkovaných autech (ilustrační foto)

Podle policie nejdříve vybuchly bomby umístěné v zaparkovaných autech (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Nejdříve explodovaly nálože ve autech zaparkovaných u rušného tržiště ve městě Balád, které leží asi 70 kilometrů severozápadně od Bagdádu. Poté zaútočil sebevražedný atentátník poblíž Sámarry na kontrolní stanoviště šíitských milicí.

Podle policie byla první bomba odpálena ráno poblíž rušného tržiště, druhá pak o několik minut později, kdy se na místo výbuchu seběhli lidé z okolí. O život přišlo nejméně 11 lidí, přes padesát osob utrpělo zranění.

Později sebevražedný útočník najel autem s výbušninami na kontrolní stanoviště šíitských milicí poblíž Sámarry. Při útoku zahynulo osm lidí, zraněno je dalších 15.

Irák v současnosti zažívá útoky takřka každodenně. Často se k nim hlásí radikální sunnitské hnutí Islámský stát (IS), které obsadilo v uplynulých měsících rozsáhlá území na severu Iráku i v sousední Sýrii.

Ofenzivu se snaží odrazit irácká armáda, kurdské jednotky a také Spojené státy a jejich spojenci, kteří se snaží cílenými leteckými údery zničit pozice islamistů.

ČTK/AP Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme