První československá Ústava slaví 95. narozeniny

Od chvíle, kdy takzvaný revoluční parlament přijal první československou Ústavu, dnes uplynulo přesně 95 let. Slavnostní okamžik přibližuje výstava, kterou pořádá Poslanecká sněmovna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

T. G. Masaryk

T. G. Masaryk | Foto: Archivní a programové fondy Českého rozhlasu

Text ústavní listiny byl schválen v roce 1920. Tehdy byla také zavedena praxe, že prezident skládá slib na ústavu. Na dokument v minulosti přísahala řada prezidentů. Mezi podpisy nechybí Tomáš Garrigue Masaryk, Edward Beneš a Emil Hácha.

„Aby ceremonie byla dostatečně důstojná a honosná, tak se přistoupilo k tomu, že se nechala vytvořit ústava na pergamenu s příslušným zdobením a iluminací,“ vysvětluje šéf oddělení archívu Poslanecké sněmovny Petr Dvořáček.

Prvorepublikovou ústavu chrání původní obal, který vznikl ve chvíli jako pergament a dřevěná krabice. V sedmdesátých letech mezi ochranné prvky přibyl ještě světle žlutý kufr z teletiny.

Pergamen je uložen v trezoru

„Není to úplně ideální, protože je to pergament a ta kůže postupem času degraduje. To je věc, kterou osobně řešíme s restaurátory, abychom to uložili co nejlépe,“ upřesňuje šéf oddělení archívu.

Ústava je od roku 1982 archivní kulturní památkou. „Hodnotu má velkou, protože to byl po Prozatímní ústavě z roku 1918 první konstituční dokument pro nově vzniklý stát Československo,“ říká Petr Dvořáček. Podle šéfa archívu s dokumentem není možné lehce manipulovat a je uložen v trezoru.

Součástí expozice, kterou si mohou zájemci prohlédnout v prostorách Poslanecké sněmovny, je slavnostní verze Ústavy z roku 1927.
Text první československé Ústavy napsaly osobnosti tehdejší politické scény. Mezi autory patří třeba premiér Antonín Švehla nebo profesor Jiří Hoetzel.

Komunisté svolili ke změně ústavy. Co v listopadu 89 zaznělo ve Federálním shromáždění?
Byli prvorepublikoví politici podle vás lepší než ti dnešní?

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme