Případ zavražděného podnikatele Housky by se mohl znovu otevřít

Případ vraždy vlivného podnikatele Romana Housky by se mohl znovu otevřít. Chtějí to jeho blízcí, kteří se obrátili na Nejvyššího státního zástupce. Za vraždu byl na třináct let vězení odsouzen bývalý voják Michal Krnáč. Houskovi pozůstalí jsou ale přesvědčení, že policie nechytila toho, kdo si vraždu objednal. V pondělí proto pošle jejich advokátka nejvyššímu státnímu zástupci žádost, aby se dovolal k Nejvyššímu soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zastupitelství

Nejvyšší státní zastupitelství | Foto: Zuzana Kopuletá

„Jednoznačně bylo prokázáno, že poškozený zemřel násilnou smrtí a že mu tu smrt způsobil obžalovaný,“ řekl letos v lednu po vynesení rozsudku soudce Vrchního soudu v Praze Jiří Lněnička.

Krnáč muže zastřelil v listopadu 2013 u jeho domu čtyřmi ranami z pistole. Podle soudce vraždu plánoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozůstalí po zavražděném podnikateli Romanu Houskovi chtějí, aby se případ znovu otevřel. Tématu se věnuje redaktorka Markéta Chaloupská

Není ale jasné, jestli chtěl zabít Housku, nebo jeho družku Janu Vaňhovou, o které si před útokem shromažďoval informace. Mimo jiné i tyto nejasnosti vedou ústeckou exhejtmanku Vaňhovou z ČSSD k tomu, aby se obrátila na nejvyššího státního zástupce.

„Je to podnět k podání mimořádného opravného prostředku, kterým je dovolání. A je to podnět pro nejvyššího státního zástupce,“ říká advokátka pozůstalé Marie Benešová, která je zároveň poslankyní za ČSSD.

Benešová se také opírá o rozsudek vrchního soudu. Píše se v něm, že Houskova vražda na objednávku ‚se jeví jako vysoce pravděpodobná‘.

Jana Vaňhová | Foto: Anna Duchková

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dostane žádost blízkých o přezkum v příštím týdnu.

„Nejvyšší státní zástupce může podat dovolání do dvou měsíců a do doručení pravomocného rozhodnutí. V této lhůtě se nejvyšší státní zástupce bude tímto podnětem nepochybně zabývat,“ ujišťuje mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Pokud by Zeman žádosti vyhověl, bude případ posuzovat Nejvyšší soud. Ten může například rozsudek zrušit. S verdiktem není spokojený ani odsouzený vrah Michal Krnáč, který už po vynesení rozsudku avizoval, že se zřejmě odvolá. Krnáč se nejdříve k činu přiznal, pak ale obrátil. Tvrdil, že nevraždil.

Dům, kde bydlel Roman Houska | Foto: Jan Beneš

kov, Markéta Chaloupská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme