Egypt je bezpečnější, ale turistů stále málo, hořekují trhovci v Asuánu

Turistů jezdí stále málo, stěžují si Egypťané. Resorty na Sinaji a u Rudého moře sice prázdné nejsou, do egyptského vnitrozemí se však vydává málokdo. Přitom třeba Káhira se světoznámými pyramidami a Egyptským muzeem dříve nesměla v itineráři egyptských zájezdů chybět. A turisty dost nelákají ani památky v Luxoru či Asuánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Asuán je nejjižnějším egyptským městem

Asuán je nejjižnějším egyptským městem | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Už tři roky tu skoro žádní cizí turisté nejsou. Už od revoluce. Bojí se, přitom tu vůbec žádné problémy nejsou,“ stěžuje si Radžab, který prodává v obchůdku s kořením na úplném konci asuánského trhu.

„Když se přeci jen nějaký cizinec objeví, klademe mu na srdce, ať všem svým známým a kamarádům řekne, že sem můžou bez starostí na dovolenou jet. Asuán není jako Káhira. Káhira je hlučné velkoměsto. Asuán je malý a lidé jsou tu dobří,“ dodává Radžab.

Přehrát

00:00 / 00:00

V egyptském Asuánu natáčel blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Zimní měsíce jsou pro návštěvu nejjižnějšího egyptského města ideální – v létě se tu totiž teploty nepříjemně blíží padesátce. Namísto cizinců však zatím přijíždějí hlavně turisté egyptští, s nimiž je podle Radžaba těžké pořízení.

„Musím jim prodávat za nízké ceny a oni ještě chtějí všechno balit po minimálních množstvích do malých sáčků, aby měli dárky pro příbuzné třeba v Káhiře. My bychom potřebovali Francouze, Němce, aby byly kšefty,“ říká nespokojeně prodavač.

Asuánské tržiště tvoří vlastně jen jedna více než kilometr dlouhá ulička. Je to však nejkrásnější trh v Egyptě. I prodavači jsou tu při aktivním nabízení svého zboží tak nějak milejší.

Asuán býval vždy bránou Egypta do Afriky, případně naopak. I dnes je zdejší trh vedle núbijského oblečení, nádobí a suvenýrů, proslavený plodinami, které rostou jen v horkém podnebí jižního Egypta a Súdánu. I Egypťané tak vědí, že v Asuánu nakoupí tu nejlepší kvalitu sušených květů ibišku, henny na barvení vlasů, burských oříšků a různých exotických koření.

Asuán je Nil a poušť | Foto: Štěpán Macháček

„V tuhle dobu jsou tu hlavně zájezdy Egypťanů. Cizích turistů je strašně málo. Egypt je teď přitom mnohem bezpečnější a stabilnější. Problém jsou média, která všechno zveličují,“ tlumočí názor prakticky všech místních trhovců prodavač Kadrí.

Kadrí je šéfem údržby generátorů na hrázi Asuánské přehrady a odpoledne tu prodává v obchůdku své maminky egyptské a núbijské artefakty. Funkční modely nilských plachetnic, takzvaných fellúk, které jsou také součástí sortimentu, staví sám. Na jednom pracuje týden.

„Od chvíle, kdy to vzal do ruky Sísí, je to dobré. Já říkám, že armáda je pro Egypt nejlepší. Armáda udělá rozhodnutí a o tom se nediskutuje. Jedině takhle to funguje,“ dává Kadrí najevo svou spokojenost se současným vývojem. A doufá, že si to brzy uvědomí i turisté ze zahraničí.

Štěpán Macháček, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme