Na střídání prezidentů nepřijedou do Uruguaye Biden, Maduro ani Fernándezová

V Uruguayi se dnes na ceremoniálu střídání prezidentů sejdou politické špičky z regionu. Na poslední chvíli však odřekli lídři, od jejichž setkání se hodně čekalo. Kvůli domácí politické krizi a plánovaným demonstracím nepřiletí venezuelský prezident Nicolás Maduro. Americký viceprezident Joe Biden kterého Maduro nařkl z přípravy puče proti jeho vládě, zase zůstal doma s chřipkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Gracias Pepe", děkujeme Pepo. Poděkování příznivců levicové koalice odcházejícímu prezidentovi José Mujicovi

"Gracias Pepe", děkujeme Pepo. Poděkování příznivců levicové koalice odcházejícímu prezidentovi José Mujicovi | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Očekávané jiskření se v zákulisí ceremoniálu konat nebude. Nedojde ani na další, potenciálně plodné schůzky. Joe Biden se měl potkat i s kubánským prezidentem Raúlem Castrem – poprvé od chvíle, kdy obě země oznámily obnovu vzájemných vztahů.

Na slavnost nepřijede ani prezidentka sousední Argentiny Cristina Fernándezová. V Uruguayi se mluví o tom, že to je i kvůli nedávné kritice ze strany zdejší vlády.

I Fernándezová doma čelí rostoucímu tlaku veřejnosti. Omluvila se s tím, že vystupuje v kongresu se zprávou o stavu země.

Místo sebe posílá viceprezidenta Amadou Boudoua, kterého vyšetřuje justice kvůli podezření na falšování dokumentů a korupci.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme