V Uruguayi nastupuje nový prezident, oslavovat se bude spíše odcházející ‚Pepe‘

V Uruguayi nastupuje nový prezident, v centru Montevidea proto chystají velkou slávu. Přestože je to malá země, s pouhými 3,5 miliony obyvatel, přijedou politické špičky daleko větších států. Končící prezident José Mujica si totiž získal oblibu i ve světě. Populární je ale hlavně doma, a tak místo nástupu nového prezidenta se spíš oslavuje ten odcházející.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Montevideo, Uruguayi. Ceremoniál výměny prezidentů začne v legislativním paláci, sídle uruguayského kongresu - v pozadí

Montevideo, Uruguayi. Ceremoniál výměny prezidentů začne v legislativním paláci, sídle uruguayského kongresu - v pozadí | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Uruguayci nečekali na neděli, a poděkovali svému ‚Pepemu‘ už v pátek. Odcházející prezident dostal v poslední pracovní den státní vlajku - taková je tradice - tentokrát byla ale sláva o něco silnější.

José Mujica se těší podpoře 65 procent Uruguayců. I vzkaz 'miluji tě staříku' z úst 26leté dívky mohl slyšet z balkonu městského paláce, kde se ještě večer objevil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uruguayský prezident José Mujica předává moc do rukou svého nástupce

Pro Florencii Villafanovou je to loučení rovnou s politikou. Mujikova politika byla prý jiná - opravdová, nesledoval tím vlastní zájmy, dělal čistou politiku.

Příznivci Pepe Mujiky si v pátek částečně vyzkoušeli trasu, kudy dnes pojede slavnostní vojenská přehlídka a také zahraniční hosté ceremoniálu na náměstí Nezávislosti. Tam se buduje konstrukce pro ceremoniál už od začátku týdne.

Na střídání prezidentů nepřijedou do Uruguaye Biden, Maduro ani Fernándezová

Číst článek

Někteří zahraniční hosté ale nakonec odřekli na poslední chvíli. Ve zprávách se tak nebude o Montevideu mluvit jako o místu setkání venezuelského prezidenta Nicoláse Madura a americké politické dvojky Joea Bidena, kteří jsou na politické nože.

Ze sousední Argentiny nepřijede ani Cristina Fernándezová - ta přednáší svou poslední prezidentskou zprávu o stavu země. Všechno tak nejspíš budou dohánět prezidentky Brazílie a Chile.

Montevideo, Uruguayi. Ceremoniál střídání prezidentů připomene také 30 let od konce diktatury v Uruguayi | Foto: David Koubek

Lidem to ale nejspíš vůbec vadit nebude. Ti si od velkých oficialit a honosných akcí za posledních 5 let vlády José Mujiky odvykli.

Podle Silvany Saniniové se Mujica nezměnil. Od roku 1985, kdy byla aktivní v politickém hnutí a kdy ho poznala i osobně, vyšel po 14 letech z vězení, kde byl jako jeden z vůdců protivládních povstalců.

„Moje neděle začne v půl deváté se skupinou přátel, budeme na náměstí, budeme u toho," říká Silvana. S sebou vezme i svého 6letého syna.

Hvězda se loučí. Uruguayský prezident José Mujica, zvaný Pepe, na balkoně městského paláce v Montevideu za velkého jásotu | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme