Šampionát v házené, plavání, fotbalu. Ani SP v lyžování není v Kataru vyloučený

Mistrovství světa v plavání i v házené během dvou měsíců má Katar za sebou, pořádá přední tenisové i golfové turnaje, na obzoru je světový šampionát atletů nebo silničních cyklistů a jako vrchol v roce 2022 mistrovství světa ve fotbale.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po šampionátu v házené a plavání, bude následovat v Kataru mistrovství světa v atletice, silniční cyklistice a fotbalu. Kdy se šejkové rozhodnou pro SP v alpském lyžování?

Po šampionátu v házené a plavání, bude následovat v Kataru mistrovství světa v atletice, silniční cyklistice a fotbalu. Kdy se šejkové rozhodnou pro SP v alpském lyžování? | Foto: Pavel Lebeda chf.z

Ambice a petrodolary této současné velmoci v pořadatelství sportovních akcí se zřejmě nezastaví před ničím. A pokud se tamní šejkové rozhodnou, nemusí být utopií třeba ani katarské závody v lyžování.

Je možná jen otázkou času, kdy Katar uspěje se svou zatím dvakrát neúspěšnou kandidaturou na organizaci letních olympijských her, takže proč by další sportovní akcí, kterou budou chtít Katařani ohromit, nemohl být Světový pohár v alpském lyžování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Uspořádá Katar Světový pohár v alpském lyžování? O možnostech katarských šejků si s českými lyžaři povídal reportér Radiožurnálu Jan Kaliba.

„Asi ne sjezd, kde je potřeba převýšení a délka. Ale pro slalom se určitě dá nějaká hala, kde by se odjel závod, postavit. Nebo třeba pro týmový nebo paralelní slalom. Pro ně nebude problém udělat největší halu na světě, která by splňovala parametry,“ přemýšlí Kryštof Krýzl.

Český lyžař má zkušenosti s halovým lyžováním v Evropě a jedna taková zastřešená sjezdovka uprostřed arabské výhně ostatně už existuje nedaleko od katarských hranic v Dubaji.

Světový pohár v alpském lyžování se jezdí ve velkoměstech Moskvě a Mnichově, objevují se úvahy o tom uspořádat ho v Africe v marockém pohoří Atlas, takže nápad poslat nejlepší slalomáře planety soupeřit do arabské pouště by v tomhle kontextu nebyl úplně revoluční.

Ostatně francouzský tým alpských lyžařů do Kataru před touto sezónou zamířil dobrovolně na soustředění.

A pokud nebudou lyžaři závodit v Kataru, je možné, že budou aspoň závodit za Katar, který má v náboru cizinců do svých reprezentačních služeb bohatou praxi.

Bohatí šejkové jsou v Kataru schopní postavit cokoliv. Klidně i lyžařskou halu. | Foto: Pavel Lebeda chf.z

„Všechno je možný. Šejkové musí mít pro něco vášeň a pak jsou schopní čehokoliv. Už tady byl Urs Imboden, Švýcar, který jezdil za Moldávii. Pak se mě ptali, jak mě může porážet Moldavan. A on byl čtvrtý na olympiádě,“ směje se Ondřej Bank.

Podobně zbytečné jako otázky pro Ondřeje Banka na jeho lyžařské porážky s Ursem Imbodenem by bylo ptát se po letošním mistrovství světa v házené, jak mohli Poláci nebo Němci prohrát právě s Katarem, týmem plným naverbovaných Evropanů, který dokázali až ve finále zastavit Francouzi.

Ostatně není to žádná novinka, vždyť Katar má třeba rekordmana a světového šampióna z let 2003 a 2005 v běhu na 3000 metrů překážek - v rodné Keni se jmenoval Stephen Cherono.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme