'Sněz tu žábu!' Festival francouzského divadla načne absurdní groteska War Pig

Nový pražský festival Sněz tu žábu nezve na gurmánské zážitky, ale na současné francouzské divadlo. Do Prahy přiváží netradiční inscenace, scénická čtení i možnost setkat se s režiséry, herci a dramatiky. Akce potrvá celý týden ve Venuši ve Švehlovce. Na starost ji mají studenti katedry divadelní vědy ve spolupráci s Francouzským institutem v Praze. Festival začíná dnes představením groteskní komedie War Pig.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu

Logo festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu | Foto: Festival francouzského divadla

Absurdní groteska, která se v lecčems blíží i klauniádě, nadchla na slavném divadelním festivalu v Avignonu zakladatelku a ředitelku festivalu Sněz tu žábu Natálii Preslovou, které se po několikaletém snažení konečně povedlo uspořádat první ročník festivalu v prostoru Venuše ve Švehlovce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Festival Sněz tu žábu představí současné francouzské divadlo, zahájí ho představení War Pig. Podrobnosti zjišťovala Veronika Štefanová

„Podle mě je na tom nejcennější humor. Jednak v mísení žánrů a také v nadhledu nad francouzskou kulturou a francouzštinou. Myslíme si, že se to k dramaturgii našeho festivalu, který říká, že s francouzskou kulturou je zábava a nemusíme se jí bát, velmi hodí,“ říká Preslová.

Natálie také přeložila jednu ze tří her, které na festivalu uvedou jako scénická čtení. Jmenuje se Lidožroutek a její hlavní postava se podobá českému Otesánkovi.

„Myslím si, že je dobrým zástupcem francouzského divadla pro děti, které má dva hlavní rysy – strašně často vypráví příběhy outsiderů a loserů, dětí, které jsou jiné, nebo hrdiny, který se hodně odlišuje, je něčím poznamenán, za což úplně nemůže a musí v tom vyrůstat,“ vysvětluje Preslová.

České představení Loni v Marienbadu | Foto: Festival francouzského divadla

Roli překladatelky, dramaturgyně a režisérky na festivalu Sněz tu žábu zastává Linda Dušková. Scénickou skicu pro dva herce pojmenovala Odcházíme dvakrát.

„Je to současné, hodně svižné absurdní drama, které popisuje mezní situaci v páru Pavla a Pavlíny, kteří se ocitnou v situaci, kdy se něco změnilo, oni nevědí co a hledají, jak se k tomu postavit,“ přibližuje Dušková.

Program festivalu doplní i dvě česká představení Loni v Marienbadu a Heavy Metal Soap Opera. Festival začíná dnes ve 20 hodin ve Venuši ve Švehlovce představením War Pig a potrvá do pátku 6. března.

Simona Bartošová, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme