Střídání uruguayských prezidentů bylo oslavou odcházejícího José Mujici

Uruguay proslavily v uplynulých několika letech liberální zákony, jako legalizace marihuany nebo manželství a adopce pro páry bez ohledu na pohlaví. Ale taky prezident José Mujica známý tím, že i jako prezident dál nosil sandály a nebydlel v rezidenci, ale na farmě své ženy. Po pěti letech vedení země předal vládu svému nástupci Tabaré Vázquezovi. Slavnostní inaugurace, která připomínala fiestu, byla především oslavou odcházejícího státníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Populárního uruguayského prezidenta Mujiku (vlevo) vystřídal v úřadu Tabaré Vázquez

Populárního uruguayského prezidenta Mujiku (vlevo) vystřídal v úřadu Tabaré Vázquez | Zdroj: Reuters

Inaugurace prezidenta chvílemi připomínala spíš tlačenici před fotbalovým stadionem. I když na to bylo možná v ulicích příliš málo policistů.

Přestože na Náměstí Nezávislosti v Montevideu byli i státníci mnoha zemí, nikde žádný odstřelovač, žádné speciální jednotky. Protlačit se davem pomáhali prezidentské koloně dobrovolníci.

Nový prezident Tabaré Vázquez přijel od parlamentu na korbě stařičkého pickupu z roku 1951, prvního auta, které si kdy koupil. Možná se tím chtěl trochu přiblížit odcházejícímu prezidentovi.

José Mujicu totiž i ve světě znají díky jeho Volkswagenu brouk. Je to jeho první a poslední auto a vlastně jediné jmění hlavy státu, které lidé většinou říkají Pepe - tedy Pepa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Střídání prezidentů v Uruguay bylo oslavou populárního odcházejícího prezidenta Mujici. Na Náměstí Nezávislosti v Montevideu natáčel jihoamerický zpravodaj ČRo David Koubek

Každé jeho gesto Pepeho na velkoplošných obrazovkách, předání šerpy, objetí nového prezidenta, vyvolává jásot. Nakonec šel Pepe kolem náměstí, k davům, pozdravit svůj lid.

Pepe je NEJ, říkají jeho příznivci. Nejlepší prezident, kterého kdy měli a mít budou. "Jeho osobnost je božská, stejně jako jeho ženy," říká Ana María, která se s ním přišla do ulic rozloučit.

Lidé se ale nedívají jen na jeho osobnost. Zajímá je také politika - to, co pro ně udělal.

Reformu školství jmenuje mezi prvními Silvana, která přišla se svým šestiletým synem. Ten má na hlavě škrabošku s podobou odcházejícího prezidenta.

Marihuana i duhové vlajky

Při předání prezidentského úřadu na Náměstí Nezávislosti bylo chvílemi vidět a cítit lidi, kouřící marihuanu. I s tou si lidé dnes už bývalého prezidenta spojují. Jak uvádí aktivista Juan Vaz, byl to právě on, kdo zákon na její legalizaci prosazoval:

„Pepe není kamarád, není hippie. Nekouří marihuanu. A ani se mu nelíbí, že kouříme. Jeho motivace je úplně jiná. Přes generační rozdíl tomu problému rozumí. Pro něj to je otázka veřejného zdraví. Pochopil, že represe nikam nevede.“

Mladí příznivci vládnoucí levicové Široké fronty v maskách staronového prezidenta Tabaré Vázqueze | Foto: David Koubek

Za vlády José Mujicy schválili zákonodárci revoluční legislativu, která umožňuje manželství i adopce párům bez ohledu na to, jestli to je muž a žena, nebo dvě ženy či dva muži. Na náměstích proto byly kromě vlajek Uruguaye a vládnoucí levicové koalice Široká fronta vidět i duhové vlajky.

Do jedné z nich byl zabalený i Nicolás Mauri z organizace Černé ovce. Tento zákon podle něj prosadili spíš poslanci než prezident. ‚Pepe‘ ale podle něj pomohl k tomu, aby se podobné otázky včetně legalizace potratů začaly v Uruguayi řešit.

El Pepe, který brzy oslaví osmdesátku, podle ústavy nemohl kandidovat na prezidenta dvakrát za sebou. Nechal se ale slyšet, že z politiky jen tak nezmizí.

A jak nedávno prohlásil v jedné ze svých promluv, zatím má pro lidi internetovou stránku, kde mu můžou psát vzkazy.

Obyvatelé Uruguay odcházejícího prezidenta Mujiku milují | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme