Zdravotnické záchranky dostaly pokuty, lékaři nedodržují maximální povolenou pracovní dobu

Státní úřad inspekce práce se nedávno zaměřil na záchranné služby po celé republice. Inspektoři provedli kontroly ve všech státních i dvou soukromých zařízeních. Z patnácti kontrolovaných záchranek jich deset porušilo předpisy. Lékaři tam totiž zůstávají ve službě déle než povolených dvanáct hodin. Záchranné služby dostaly pokuty v řádech desítek tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Operace. Ilustrační foto

Operace. Ilustrační foto | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

„Je dramatický nedostatek lékařů, který je zakrýván tím, že ti lékaři musí sloužit větší počet přesčasových hodin nebo sloužit v režimu, který se v rozporu se zákoníkem práce," vysvětluje ředitel záchranné služby Královehradeckého kraje Jiří Mašek.

Dvacetitisícovou pokutu jeho zařízení zaplatilo. A i když se porušování zákona od té doby snaží vyhnout, při rozepisování směn se to stejně nedaří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Státní úřad inspekce práce udělil pokuty záchrankám. Podrobnosti v Královehradeckém a Pardubickém kraji zjišťoval Václav Plecháček

„Dvaceti čtyř hodinové směny jsou pro nás zatím stále nutností, bez nich nedokážeme tu práci lékařů naplánovat,“ přiznává Mašek.

Královehradecká záchranka má totiž 15 výjezdových stanovišť rozmístěných po celém kraji a do některých musí lékaři dojíždět třeba i hodinu a půl. Právě v takovém případě se jim pak vyplatí zůstat v práci čtyřiadvacet hodin.

„Lepší skutečně pro toho lékaře, který jezdí z Hradce Králové nebo jakéhokoli jiného města někam dál, aby měl čtyřiadvacítku. Jak z časového, tak i finančního hlediska,“ potvrzuje lékař Abdul Almaviry, který slouží na záchrance jak v Hradci Králové, tak i v Pardubicích.

Nedostatek lékařů

I tam dostali při kontrole Státního úřadu inspekce práce pokutu v řádech desítek tisíc korun. Ředitel Záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda má přitom podobný názor jako jeho hradecký kolega. Pro zajištění ideálního stavu by prý potřeboval dalších čtyřicet lékařů.

„Porušování zákoníku práce není svévolné. Je to proto, že těch lékařů je málo a my ten systém v zájmu našich pacientů musíme udržet v chodu. Ať je názor inspektorátu práce nebo dalších úřadu jakýkoli,“ potvrzuje.

Nedostatkem lékařů se dlouhodobě zabývá i Ministerstvo zdravotnictví. Podle mluvčí Štěpánky Čechové neexistuje žádné krátkodobé řešení a ministerstvo se tak zaměřuje na ta dlouhodobá.

„Připravujeme reformu systému postgraduálního vzdělávání zdravotnických pracovníků. Ta má celý systém zjednodušit a umožnit lékařům dřívější vstup do výkonu praxe,“ upozorňuje.

Do té doby hrozí záchrankám po celé republice další pokuty. Ty zatím poslední se pohybovaly v řádech desetitisíců, nejvyšší možná je přitom 2 miliony korun.

Paradoxní na celé situaci je fakt, že Státní úřad inspekce práce kontroluje jen to, jestli lékař nesloužil celý den na jednom pracovišti. Naprosto běžnou praxí přitom je, že odslouží dvanáctihodinovou směnu v nemocnici a následně hned nastoupí další dvanáctku na záchrance. Někdy lékaři zůstávají v práci i dva dny v kuse.

Václav Plecháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme