Český rozhlas je na digitalizaci připraven, svoji koncepci představí na odborném semináři

2. březen 2015

Český rozhlas se dlouhodobě chystá na digitalizaci a je připravený vysílání v DAB realizovat. Svoji koncepci digitálního rozhlasového vysílání představí na odborném semináři, který se uskuteční 5. března v pražské Galerii HAMU. Akce se zúčastní i zástupci dalších vysílatelů, regulátorů či provozovatelů.

„Seminář ‚DAB není budoucnost, DAB je současnost‘ pořádá Český rozhlas ve spolupráci s Volebním výborem Poslanecké sněmovny. Jako médium veřejné služby stojí a bude stát Český rozhlas v čele rozvoje digitálního rozhlasového vysílání. Na semináři budeme prezentovat naši dlouhodobou koncepci, která jasně ukazuje, že jsme připraveni přechod na DAB kdykoliv spustit,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Volně přístupný seminář se uskuteční 5. března od 10:00 v Galerii HAMU na Malostranském náměstí (Lichtenštejnský palác). Kromě vedení Českého rozhlasu se ho zúčastní také zástupci komerčních rádií a zástupci provozovatelů. Přítomen bude i poslanec Martin Kolovratník, pod jehož záštitou se akce koná, či náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová. Vystoupí zde také zahraniční hosté: Mats Akerlund, koordinátor digitální strategie Švédského rozhlasu a předseda EBU New Radio Group a Jorn Erik Jensen, vedoucí poradce pro digitalizaci v Norském rozhlase a člen řídícího výboru WorldDMB.

„Svou připravenost na start digitálního vysílání již Český rozhlas mnohokrát prokázal. Například v tomto roce chceme spustit experimentální vysílání digitálního rádia pro Prahu s dosahem 10 až 15 procent populace celé republiky. Český rozhlas má v současné době několik speciálních digitálních stanic a chystá do budoucna další projekty, které rozvoj digitálního vysílání podpoří,“řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Český rozhlas má hotovou vlastní koncepci digitalizace, která však vyžaduje splnění několika podmínek. „Kromě legislativy jde například o financování souběžného analogového a digitálního vysílání nebo koordinaci se soukromým sektorem. Pro úspěšný průběh digitalizace prosazujeme také vznik národní koordinační skupiny a plánu přechodu, jež by počítaly i se soukromými provozovateli,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Michal Koliandr.

Českému rozhlasu se díky digitalizaci otevírají další možnosti, jak nabídnout posluchačům ještě dokonalejší veřejnou službu než dříve. Český rozhlas bude nadále hledat na rozhlasovém trhu v republice prázdná místa, která nechtějí nebo nemohou zaplnit soukromí provozovatelé.

Spustit audio