Město Most varuje před falešnou sbírkou na jeho útulek pro opuštěná zvířata

2. březen 2015

Postávají v nákupních centrech, prodávají drobnosti a tvrdí, že utržené peníze jdou na dobrou věc. Ne vždy se ale takovým sbírkám dá věřit. Před podvodníky, kteří vybírají peníze na psí útulek v Mostě, varuje tamní magistrát.

Město Most žádnou takovou sbírku nepořádá - tak zní vzkaz mosteckého magistrátu.

„Sdělují nám občané, že se v obchodních centrech nejen v Ústeckém, ale i v Karlovarském kraji pohybují lidé, kteří vybírají peníze. Údajně pro mostecký útulek, ale ani město, ani náš útulek žádnou podobnou sbírku neorganizuje – jedná se tedy o falešnou sbírku,“ konstatuje Alena Sedláčková, mluvčí města Most.

Útulek pro opuštěná zvířata - Most

„Tento podnět jsem na město dál já osobně, protože mi volali z Karlovarského kraje, přímo z Františkových Lázní a z Karlových varů, s tím, že někdo vybírá na mostecký městský útulek před obchodními centry. Poslední kapka byla, když jsem zjistil, že vybírají i tady v Bílině,“ doplňuje Antonín Šlégr, vedoucí psího útulku v mosteckých Rudolicích.

Útulek, který patří mezi moderní a dobře vybavené je městskou organizací a jeho provoz platí město ze svého rozpočtu. Peněz ale není nikdy dost a útulek se pomoci od občanů určitě nebrání.

„Ideální je spojit se přímo s vedoucím zařízení – panem Šlégrem a domluvit se,“ doporučuje Sedláčková. „Schůdnější je vždycky věcný dar – nějaké krmení, pamlsky,“ dodává Ślégr.

Jen během loňského roku prošly útulkem téměř čtyři stovky psů. „V současnosti máme 47 pejsků v útulku. Za měsíc leden jsme vydali 38 pejsků, ale přijmuli jich 39. Teď jsme jich vydali 33 a 35 přijali,“ rekapituluje vedoucí útulku a znovu opakuje - žádnou sbírku nepořádáme!

Nenechte se proto napálit, a pokud podvodníky potkáte, hlaste to policii!

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.