Tesco zvažuje odchod ze střední Evropy, možná i z Česka, píše deník SME

Britský řetězec Tesco zeštíhlí a možná prodá některé své pobočky. Podle slovenského listu SME by mohlo být k prodeji i české Tesco. Firma ale tyto informace nepotvrdila. Tesco už ve velkém zavádí úsporná opatření ve Velké Británii. Důvodem je výrazný pokles cen a ztráta zákazníků. Na řadu teď možná přijdou úspory ve střední Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tesco

Tesco | Foto: Marián Vojtek

Slovenské aktivity Teska se můžou podle deníku SME prodávat spolu s Maďarskem, Českem a Polskem. Druhý scénář je prodej celých sítí v jednotlivých státech. List to píše s odkazem na nejmenovaného britského investora.

„Pokud k nějakým divesticím vůbec dojde, tak z mého pohledu je pravděpodobnější druhá varianta. A to hlavně kvůli tomu, že tyto trhy jsou značně rozdílné a navíc po rozdělení na jednotlivé sítě by byla aktiva dostupnější, mohl by se najít větší počet zájemců, což by mohlo podpořit i prodejní cenu,“ řekl Českému rozhlasu analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britský řetězec Tesco prý zvažuje prý odchod ze střední Evropy, možná i z Česka. O tématu mluvil analytik společnosti Cyrrus Jiří Šimara

Podle něj by mohl existovat ještě jeden scénář. „Setrvání Teska ve střední Evropě pouze s tím, že by rozprodala část zdejších aktiv.“

Pokud se bude prodávat i české Tesco, největší zájem by podle analytika o řetězec mohli mít stávající konkurenti.

„Asi by to musel být někdo z větších hráčů, vzhledem k tomu, že v Česku je Tesco trojkou na trhu. A oproti investorům mimo obor mají současní konkurenti Teska tu výhodu, že si už nepotřebují budovat svoji značku. Jednoduše by jen rozšířili svoji síť, podobně jak to udělal třeba Albert po převzetí českých aktiv Sparu a Intersparu,“ shrnuje Šimara.

Britové nechtějí spekulace o odchodu Teska ze Slovenska, Česka a Maďarska komentovat. „Nebudeme komentovat spekulace,“ reagoval pro SME mluvčí firmy Matt Francis.

Podle deníku by manažeři Teska mohli poprvé oficiálně promluvit o ozdravných plánech v následujících týdnech, kdy se budou zveřejňovat výsledky za hospodářský rok, který skončil minulý týden.

Tesco | Foto: Český rozhlas

Jan Beneš, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme