Janské Lázně mají problémy s vybíráním turistických poplatků

4. březen 2015

Město Janské Lázně přichází každý rok o několik milionů korun. Místní hoteliéři totiž odvádí na lázeňských a ubytovacích poplatcích mnohem méně, než by měli. Úředníci jim přitom porušení vyhlášky prakticky nemají jak dokázat, při kontrolách navíc někdy poslouchají urážky a výhružky. Natáčel o tom náš reportér Václav Plecháček.

„Dobrý den, my jsme přišli na kontrolu ubytování", Jaroslava Berková z ekonomicko správního odboru Městského úřadu v Janských Lázních právě provádí namátkovou kontrolu v jednom z místních penzionů. Chce vidět domovní knihu, kde má mít majitel zapsané všechny své hosty. Má ale smůlu.

„Manžel šel ráno lyžovat a mně vypadl celý počítač". „ Alespoň něco nemáte vytištěného?" „Nemám". Dozvídá se úřednice a odchází tak s nepořízenou. A podobné je to i v dalším penzionu. Tam majitel není k zastižení vůbec a personál knihu předložit odmítá.

To je podle Jaroslavy Berkové poměrně běžná situace: „Je to velice často. To se pak ale nedá řešit jinak, než se pak s hoteliérem zkontaktovat, aby tu domovní knihu později předložil na městském úřadu".

To ji ale má šanci upravit. „ Ano. Proto to provozovatelé hotelových zařízení dělají, aby si ty hosty mohli dopsat", dodává Jaroslava Berková.

Koupelové procedury v bazénu s minerálními vodami

Podrobnější kontrolu přitom úředníci provést nemohou, zákon jim to totiž neumožňuje.

„My správně nesmíme vůbec vstoupit do toho objektu, my tam prostě nemůžeme", říká Jaroslava Berková.

A tak se stává, že provozovatelé kontrolu ani nepustí do svého hotelu nebo penzionu a úřednice tak knihu kontrolují venku, v dešti nebo několikastupňovém mrazu.

Jiní podnikatelé jsou navíc agresivní a zaměstnance městského úřadu tak v poslední době doprovází hlídka městské policie.

Hoteliéři mají povinnost za každého z hostů zaplatit lázeňský a ubytovací poplatek dvacet korun denně. Že přiznávají jen část své klientely si myslí i nezávislý starosta Janských Lázní Jiří Hradecký: „Když procházíte po městě, tak na parkovištích u penzionů stojí spousta aut, večer se v oknech svítí, ale poplatky od těch provozovatelů jsou mizivé".

Janské Lázně ročně za ubytovací a lázeňský poplatek vyberou zhruba jeden a půl milionu korun, podle odhadů by to ale měl být trojnásobek. Radnice tak chce po vzoru jiných měst zavést Kartu hosta, kterou by si turisté od hoteliérů vyžádali a tím se dal jejich pobyt dohledat.

Zatím se ale zástupci města nedokázali s vlekaři a dalšími podnikateli domluvit na žádných výhodách, které by prostřednictvím Karty hosta mohli turistům nabídnout.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio