Řekové jsou s vládou spokojení, obchodníci se však potýkají s nedostatkem peněz

Nové řecké vládě se sice podařilo uzavřít dohodu o prodloužení mezinárodní pomoci, premiér Tsipras ale přiznává, že teprve teď začíná těžké období. Vláda hledá finance, aby mohla splácet dluhy, a do parlamentu posílá svoje první návrhy zákonů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současnou řeckou vládu by dnes volilo 42 procent lidí (ilustrační foto)

Současnou řeckou vládu by dnes volilo 42 procent lidí (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Měsíc po předčasných volbách většina Řeků cítí, že jim vláda vrátila hrdost a dala naději. Zároveň věří, že kabinet v čele se Syrizou dostojí svým slibům.

Stávající vládu by nyní volilo 42 procent lidí a 80 procent obyvatel je spokojeno s její strategií při vyjednávání se zahraničními věřiteli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náladu v Řecku měsíc po předčasných volbách přiblížila tamní spolupracovnice Českého rozhlasu Soňa Dorňáková-Stamu

Nicméně na reálném trhu je problém s nedostatkem peněz. Velkou kritiku vláda sklízí od drobných podnikatelů a obchodníků, protože ve chvíli, kdy se kabinet snaží získat peníze na splácení dluhu, neplatí svoje dluhy soukromníkům.

Obchodníci tak nemají hotovost a banky jim odmítají peníze půjčovat. Mnozí drobní podnikatelé mají obavy z toho, že budou muset propouštět, což by znamenalo další nárůst nezaměstnanosti.

V Česku se mezitím objevují názory, že turisté by si letošní dovolenou v Řecku měli rozmyslet. Například analytička Markéta Šichtařová upozorňuje na to, že by v létě nemusely třeba dočasně fungovat bankomaty, zmiňuje možnou měnovou odluku a upozorňuje rovněž na kontroly toho, kolik peněz si kdo do Řecka přiváží.

Podle Řeků ale podobné obavy nejsou opodstatněné. Oficiální údaje Federace řeckých turistických organizací uvádějí, že letos se čeká až 25 milionů turistů, tedy ještě více než loni, kdy byl zájem o dovolenou v Řecku obrovský.

„Turismus byl vlastně jediným úspěšným odvětvím, které přispělo do státní pokladny,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu v Řecku Soňa Dorňáková-Stamu a pokračuje:

„Dovolila bych si říct, že dovolená v Řecku bude letos výhodná právě proto, že ceny jsou mnohem nižší než v minulých letech, atmosféra je tady opravdu bezpečná, dokonce bych řekla, že Atény patří mezi 10 nejnavštěvovanějších evropských měst. Myslím si, že důvody k nějakým obavám nejsou.“

mta, Soňa Dorňáková Stamu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme