České firmy vyvážejí do Ruska vzdor embargu další zbraně, píše polský list

Přes Českou republiku navzdory embargu údajně dál proudí zbraně do Ruska. S informací přišel polský deník Rzeczpospolita. Oficiálně prý z Česka odcházejí jako pušky určené pro myslivce – na sportovní a lovecké zbraně se embargo nevztahuje – podle deníku je však vyvážené zboží vysoce profesionální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci si sami způsobují zranění, aby nemuseli bojovat na východní Ukrajině

Ruští vojáci si sami způsobují zranění, aby nemuseli bojovat na východní Ukrajině | Foto: Free Digital Photos

„Je to několik desítek faktur, které dokazují, že to vysoce profesionální vybavení a pistole nejvyšší kvality, používané zvláštními službami na celém světě, byly dovezené do Česka a pak znovu vyvezené do Ruska. Máme také faktury od Rusů, které dokazují, že tu výzbroj dostali,“ řekl Českému rozhlasu redaktor deníku Rzeczpospolita Jędrzej Bielecki.

Některé faktury, které Rzeczpospolita získala, jsou prý jen několik dnů staré. Například 17. února firma Exim-Arms z Rožnova pod Radhoštěm dodala ruské firmě Novo-Obninsk, sídlící u města Kaluga u západních hranic Ruska s Ukrajinou, americké bojové pušky typu Bushmaster.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zjištění deníku Rzeczpospolita přiblížil redaktor ČRo Pavel Novák

Před dvěma měsíci firma Cairo Lubina dodala Rusům elitní americké automatické pušky Rifle Daniel. Loni na podzim přišla z Prahy do Ruska zásilka munice do této zbraně. Mezi nimi také náboje vyráběné firmou Remington.

Z faktur, které Rzeczpospolita získala, údajně vyplývá, že Češi už dlouho dováželi zbraně s myšlenkou na jejich další export do Ruska. Například loni v červnu dostali z USA automatické pušky CheyTac, které kromě jiných používala námořní pěchota v Afghánistánu. Takové zbraně se loni v Rusku prodávaly se ziskem 10 procent.

Článek Jędrzeje Bieleckého v polštině je možné si přečíst také na webu zde.

Zboží nejen z USA

Češi prý hrají roli prostředníka nejen mezi USA a ruskými odběrateli. Faktura z 23. října dokládá, že například firma Cairo dodala Rusům 80 tisíc kusů finských nábojů Lapua. Faktura z 9. února svědčí o nákupu 45 tisíc kusů munice ze Spojených arabských emirátů. Firma předala náklad do Moskvy.

Ředitel úřadu pro kontrolu exportu zbraní Jan Jindřich, kterého deník cituje, tvrdí, že na smlouvy uzavřené před 1. srpnem 2014, nemá úřad právo odmítnout vydat vývozní licenci. Zároveň ujišťuje, že vyvezené zbraně neslouží na bojištích.

„Máme záruky našich ruských odběratelů, že zbraně budou využité jen soukromými osobami. V žádném případě vojenskými nebo polovojenskými jednotkami,“ citovala Jindřicha Rzeczpospolita.

Český rozhlas se snažil získat reakci zmiňovaných firem Cairo CZ a Exim Arms. První firma odmítla článek polského deníku, který je podle ní lživý, jakkoliv komentovat. Druhá společnost pak není na kontaktech uvedených na svých stránkách k zastižení.

Štefec: Pro válku se tyto zbraně nehodí

Zbrojní analytik a bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslav Štefec si myslí, že článek dělá „z komára velblouda“.

„Tyto zbraně jsou vyváženy na základě jednoznačně stanovených a daných licencí, kde je zároveň jednoznačně určené i koncové užití,“ podotkl Štefec s tím, že i ráže zbraní odpovídají použití pro lovecké účely.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podmínkách dodávek zbraní do Ruska mluvil bývalý ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Jaroslav Štefec

Pro válku podle něj nejsou zbraně vhodné. I když třeba připomínají ty vojenské, jsou prý od nich jen odvozené. V Rusku je o ně zájem mezi „snobskými myslivci“.

„Loví se s nimi zejména veverky nebo tetřívci, protože to jsou velmi přesné pušky, nepoškozují tělo zvěře a dají se použít pro tyto účely. A i počty nábojů, které byly vyvezeny, odpovídají tomu použití pro lovecké účely,“ dodal Štefec.

Pavel Novák, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme