Libor Dvořák: Kde to asi skončí? Rusko vyšetřuje vraždu Borise Němcova, tamní média začínají mlžit

2. březen 2015

Kde to asi skončí – můžeme se ptát, když s děsem v duši vážíme další pokračování ruského vpravdě šíleného absurdního divadla, jehož zatím poslední jednání se odehrálo těsně před páteční půlnocí ve vznešených kulisách kremelské zdi – pro Rusa, ale i pro cizince historického symbolu ruské státnosti.

Ve věku 55 let tu násilně zemřel Boris Němcov, na vrcholu sil, byť mimo reálnou ruskou politickou moc, do níž by se patrně propracoval jedině v případě, že putinismus i jeho tvůrce by z nějakého důvodu najednou (či alespoň pozvolna) zmizeli v propadlišti dějin, což je, doufejme, stejně jednou čeká.

Hned v sobotu ráno ruská média přišla se třemi základními možnými motivy této vraždy: motiv politický, motiv podnikatelský a motiv privátní (tady se zřejmě naráželo na 23letou ukrajinskou krasavici Hannu, s níž přes řeku Moskvu přecházel).

Čtěte také

Ten politický, k němuž se samozřejmě vrátíme, je nejpravděpodobnější. Podnikatelský skoro nepřichází v úvahu, protože Němcov byl v podstatě jen majitelem akcií asi 20 ruských firem.

S motivem soukromým zřejmě ruská oficiální média přišla hlavně proto, aby vytvořila příhodný terén nikoli pro osvětlování celé kauzy, ale pro vskutku masivní mlžení.

Zatímco ještě v sobotu se ruské státní sdělovací prostředky chovaly ještě celkem zdrženlivě, ba pietně (šok byl prostě příliš velký i pro ty, kdož na Němcova přesně v duchu pracovní smlouvy a pracovních povinností sočili), už v neděli tasily podstatně těžší kalibry.

Rusové zapalují svíčky za zavražděného opozičního politika Borise Němcova

Islámskou stopu (kvůli Němcovovu postoji v kauze Charlie Hebdo), ukrajinskou stopu (ta je nejkomičtější, protože právě Němcov byl důsledným příznivcem ukrajinské samostatnosti a nezávislosti na Rusku), až po stopy, jimiž se normální člověk vůbec nebude zabývat, jako americké rejdy, usilující touto vraždou o další destabilizaci Ruska, či dokonce chorobná vize čečenského autokrata Ramzana Kadyrova, který za vraždou ruského opozičního politika cítí americké imperialisty, konající ukrajinskýma rukama…

Oficiální ruská média ovšem i s těmito choromyslnými výlevy ráda a intenzivně pracují: Zastírají tak totiž cestu k racionálnímu vážení toho, co se v pátek v noci na Velkém Moskvoreckém mostě stalo.

A ještě něco smutným závěrem: Je jen velmi málo pravděpodobné, že bychom se s pravým pozadím tohoto zločinu jednou seznámili – to v kraji jaksi není zvykem.

autor: ldo
Spustit audio