Sběrny už nesmí platit za kov na ruku

2. březen 2015

V tuzemských sběrnách začal platit přísnější režim. Kovošroty už nesmí dávat za staré železo hotové peníze. Lidé dostanou za kovový odpad zaplaceno buď poštovní poukázkou, nebo převodem na účet.

Novinku vítají hlavně v určitých oblastech Slezska, kde obce bojují se zloději kovů. V těchto oblastech se mnozí stali oběťmi zlodějů. Důležitou úlohu při dohlížení nad novými pravidly ve sběrnách budou hrát kontroloři České inspekce životního prostředí.

Lidem na Ostravsku už se zloději kovů dochází trpělivost, kolem svých domů stavějí vysoké ploty, montují alarmy, pořizují si hlídací psy. Lidé se naučili už nenechávat na zahradě nic kovového. Jsou i tací, kterým zloději ukradli i zvonky.

Tak zvaní sběrači kovů útočí nejen na obydlí lidí, ale i na majetek obcí a státu, ze silnic mizí kanálová víka, z veřejných budov okapy, pokud z nějakého domu zmizí nájemníci, zloději železa ho okamžitě rozeberou.

Tak zvaní šroťáci kradou i na železnici. V Karviné zadrželi policisté mladíky, kteří rozebrali zabezpečovací zařízení na hlavní trati.

Policistům i starostům jsou trnem v oku sběrny. Právě tam podle nich kradené železo mizí. Majitelé výkupen mají povinnost hlásit vše podezřelé, jenže praxe ukazuje, že tomu tak často není.

Policisté kontrolují teplické sběrny kovů

Starostové obcí na Karvinsku se semkli do jednoho šiku a vyrazili do boje proti sběrnám, chtěli vyhláškou zakázat kovošrotům vykupování starého železa, lidé ho mají vozit zadarmo do městských sběrných dvorů.

Ovšem majitelé sběrem se ostře ohradili proti takovému návrhu. A proti tak přísné vyhlášce se postavilo i ministerstvo vnitra, jak potvrdil mluvčí resortu Vladimír Řepka.

Takto ostrou podobu ministerstvo od obcí nepřejalo. Nyní je otázkou praxe, zdali se ukáží nová pravidla - zakazující platbu v hotovosti - jako efektivní a přínosná.

autoři: ada , Jan Blažek
Spustit audio