Zeman jednal s Netanjahuem o možném příspěvku Česka k bezpečnosti Izraele

Český prezident Miloš Zeman ve Washingtonu vyzval k solidaritě se státem Izrael. Zeman vystoupil na výroční konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti AIPAC. Na její okraj se setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. S ním podle svých slov jednal o tom, jak by mohla Česká republika přispět k bezpečnosti Izraele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český prezident Miloš Zeman mluví na konferenci AIPAC s Davidem Horovitzem

Český prezident Miloš Zeman mluví na konferenci AIPAC s Davidem Horovitzem | Zdroj: Reuters

„Jednou z možností by byla účast České republiky na misi UNIFIL, která je na izraelsko-libanonských hranicích,“ řekl pak Miloš Zeman novinářům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení českého prezidenta Miloše Zemana na konferenci AIPAC sledovala zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

„A druhou možností, na které pracujeme, je mise na Golanských výšinách, kde jsme se dohodli s panem ministrem obrany, že v této fázi vyšleme 10 pozorovatelů k irskému kontingentu, který už na Golanách je.“

„Já sám jsem velký zastánce toho, abychom pomáhali Izraeli při obraně jeho hranic proto nejrůznějším teroristickým organizacím,“ poznamenal Zeman.

Český prezident předtím v projevu k 16 tisícům účastníkům konference AIPAC, která se snaží prosazovat izraelské zájmy, vyzval k nové strategii boje proti, jak uvedl, islámskému terorismu, kterou by měla koordinovat Rada bezpečnosti OSN.

Všichni musíme říct 'jsem Židem', vyzval Zeman k solidaritě s Izraelem

Číst článek

Zemanova podpůrná slova a výzvu k solidaritě s Izraelem přijalo obecenstvo s nadšením. Jordan Handler, který na konferenci přijel z amerického Connecticutu, podle svých slov považuje projev za důkaz, že Česká republika je spojencem a přítelem Izraele.

Netanjahu promluví v Kongresu

Přátelské vztahy s Českem pochválil hlavní řečník, izraelský premiér Benjamin Netanjahu, kterého hlediště přivítalo aplausem podobným téměř předvolebnímu mítinku.

Jeho cesta do Spojených států ale vyvolala kontroverzi. Hlavní misí izraelského premiéra ve Washingtonu je dnešní projev k oběma komorám Kongresu.

V něm chce Benjamin Netanjahu varovat americké zákonodárce před uzavřením jaderné dohody s Íránem, kterou se snaží dojednat administrativa prezidenta Obamy.

Ta vyslala izraelskému premiérovi jasný signál, dveře do Bílého domu tentokrát Benjaminu Netanjahuovi zůstanou zavřené.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme