Šéf Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí bude v Norsku jednat o odebraných dětech

Česko pokračuje v diplomatickém tlaku v případu Evy Michalákové. Žena už skoro čtyři roky bojuje o své dva syny, které jí odebraly norské úřady. Vyjednávat o možnostech vydání dětí zpět do vlasti, teď za stát odletěl ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Doprovázet by ho měl i český velvyslanec v Norsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norskými úřady

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norskými úřady | Foto: Filip Jandourek

S jakým zadáním do Norska letí, nechtěl před schůzkou Zdeněk Kapitán upřesnit. Odkázal jen na dřívější slova premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD. Ten už dřív po schůzce s Evou Michalákovou řekl, že v případu by rád vyřešil hned několik sporných bodů.

„Chceme také otevřít při příležitosti těchto jednání otázku možné výuky češtiny pro děti tak, aby jim byla v Norsku zajištěna,“ uvedl premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjednávání o syny Evy Michalákové s norskými úřady pokračuje. Kauzu sleduje Eliška Malínská

Právě od Kapitánovy návštěvy si Sobotka slibuje posun v případu. Premiér ale nechce spoléhat jen na jednání s tamním úřadem pro ochranu dětí.

Možnost tetiny péče

Stát by podle něj měl také norské straně nabídnout záruky dohledu nad dětmi, pokud by skončily v péči sestry Evy Michalákové.

I takovou variantu žádosti mají právníci připravenou. Použili by ji ale až v případě, že by matka syny do opatrovnictví nezískala. Sama Michaláková je za diplomatickou pomoc Česku vděčná.

„Potom, co se tlak na Norsko zvýší, tak norské úřady budou nuceny spolupracovat, budou nuceny odpovídat na dotazy, které z české strany přicházejí.“

Další jednání přímo o osudu dětí Michalákových by mohlo přijít na program po Velikonocích. Tehdy případ posoudí krajská komise pro sociálněprávní ochranu dětí v Norsku.

Eva Michaláková chce u ní dosáhnout toho, aby syny mohla vídat častěji - v současnosti má povolené vídat je dvakrát ročně na patnáct minut.

Kauza Michalákovi | Foto: Český rozhlas

mkp, Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme