Venezuela dala Spojeným státům ultimátum na odchod většiny diplomatů

Venezuela dala USA dva týdny na to, aby oznámila, kterých 80 diplomatů opustí zemi. Z původních sto lidí bude moci zůstat na americké ambasádě v Caracasu jen 17. Prezident Nicolás Maduro dlouhodobě prohlašuje, že Spojené státy podporují síly, které usilují o svržení jeho vlády. To ale Washington zásadně odmítá a vyzývá naopak Madura k tomu, aby respektoval opozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně zahraničí Venezuely Delcy Rodríguezová

Ministryně zahraničí Venezuely Delcy Rodríguezová | Zdroj: Reuters

Podle venezuelské vlády mají mít Američané v Caracasu stejný počet diplomatů, jako je na venezuelské ambasádě ve Washingtonu.

Ministryně zahraničí Delcy Rodríguezová prohlásila, že do dvou týdnů má být hotový seznam, kdo opustí Venezuelu.

Velká stavba v kopci nad Caracasem tak částečně osiří. Prezident Maduro už před tím prohlásil, že Venezuela zavede nově pro americké turisty vízovou povinnost – podobnou, jakou uplatňují Spojené státy.

Washington v únoru zavedl sankce proti některým venezuelským představitelům, které viní z porušování lidských práv. Spojené státy přesto zůstávají největším obchodním partnerem Venezuely.


Zvětšit mapu

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme