Autosalon Ženeva 2015 představuje auta, která se řídí sama i pohony budoucnosti

Auta, která umí řídit sama, pohony budoucnosti i automobilové lahůdky za miliony. To vše a mnohem víc nabízí 85. Ženevský světový autosalon.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské auto roku 2015 Volkswagen Passat

Evropské auto roku 2015 Volkswagen Passat | Foto: Jan Říha

Čerstvé evropské auto roku 2015 Volkswagen Passat řidiči dovoluje pustit volant i pedály a nechat řídit automatické systémy vozu. Ale jen dočasně, za jízdu je totiž právně odpovědný řidič. Proto ho v pravidelných intervalech auto vybízí, aby převzal jízdu. Pokud se to nestane, auto samo zastaví.

Automobilky se v posledních letech předhánějí v nejrůznějších ekologických pohonech, které mají nahradit benzín a naftu. Ženeva 2015 v tomto případě nabízí například Audi, které se chlubí synteticky vyráběným palivem. To by prý mohlo ropné produkty nahradit.

Na autosalonu jsou také desítky hybridních aut, elektromobilů s prodlouženým dojezdem, vozů na plyn a ve větší míře také vodíkové vozy, které se pomalu dostávají do sériové výroby.

Více o novinkách na autosalonu v Ženevě najdete na webu Zelené vlny, jejíž reportér Jan Říha je ve skupině novinářů, pozvaných na autosalon automobilkou Škoda.

Jan Říha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme