Jak vydělat na zemědělských dotacích? Ostravský soud řeší pozoruhodný případ podvodu

3. březen 2015

Systém zemědělských dotací je možné využít, ale také zneužít. Důkazem je kauza, kterou teď řeší Krajský soud v Ostravě. Lukáš Šimko z Jablunkovska společně se svou ženou žádali o dotace na hospodaření na desítkách parcel. Problém je ale v tom, že skuteční majitelé pozemků o tom neměli ani tušení.

Začalo to – alespoň podle obžaloby – troufalými žádostmi o dotace a končí to na chodbě Krajského soudu v Ostravě. „Nebudu se k tomu vyjadřovat,“ odmítl Šimko. Mnoho toho neřekl ani před soudkyní: „Já si nevzpomínám, kdo konkrétně tohle vyřizoval.“

Jasný názor má ale státní zástupce Marián Mácha. Šimko a jeho žena, kterou soud projednává v odděleném procesu, předkládal falešné smlouvy s vlastníky pozemků.

„Obžalovanému je kladeno za vinu to, že měl uvádět nepravdivé informace do žádosti o poskytnutí zemědělských dotací. A v podstatě toto dokládal prakticky smlouvami, které byly opatřovány padělanými podpisy,“ upřesnil státní zástupce.

Jde řádově o statisíce metrů čtverečních a desítky pozemků nejen na Třinecku. Je to případ naprosto výjimečný, to potvrdil i Státní zemědělský intervenční fond, který dotace přes další agenturu poskytl.

Sami poškození zemědělci se zlobí. „Policie mne kontaktovala, zda jsem uzavírala nějakou nájemní smlouvu. Pana Šimka neznám,“ řekla nám majitelka rozsáhlých zemědělských ploch z Dolní Lištné.

Sama by paradoxně neměla problém s tím, aby se s Lukášem Šimkem domluvila. Kdyby ale přišel s regulérní a legální nabídkou.

Soud postupně vyslechne i další.

autor: mrk
Spustit audio