Seniorům nekupujte mobilní telefon jako překvapení. Vezměte je na nákup s sebou, ať si ho vyzkoušejí

5. březen 2015
Jak správně nakupovat

Sháníte mobilní telefon pro babičku či dědečka? Je z čeho vybírat, podstatné je, co od něj očekáváte a jak technicky zdatný je budoucí majitel. Vybírat můžete nejen podle funkcí, ale také podle svého věku. Starší lidé obvykle špatně hůř vidí a jejich motorika je horší než dřív. Prodejci mobilních telefonů to vědí, a tak nabízejí speciální mobilní telefony pro seniory. Jejich ceny nejsou nijak závratné, pohybují se od 800 do 3000 korun.

Zásadní otázkou při koupi mobilu pro seniora je, zda zvolit telefon tlačítkový nebo dotykový. Podle prodavače Martina Hrdiny je větší zájem o ty tlačítkové.

Mobilní telefony pro starší osoby jsou specifické tím, že grafika a hlavní menu zabírají celou obrazovku, takže údaje jsou na displeji dobře čitelné. Mají velká tlačítka, zvětšené číselné klávesnice, hlasité vyzvánění. Není třeba se omezovat jen na volání a posílání zpráv. Existují i mobily pro starší, které mají zabudované rádio nebo fotoaparát, obsahují fotogalerii, jsou uzpůsobeny na práci s internetem. Vybere si i technicky zdatnější senior.

Vychytávkou je takzvané SOS tlačítko. Když ho senior stiskne, volanému uživateli se zobrazí, kde se senior právě nachází – může mu tak poskytnout pomoc v případě krizové situace.

Praktické jsou také nabíjecí stojánky. Ačkoli většina mobilů pro seniory nemá operační systém, a tak dlouho vydrží, v závislosti na používání to může být sedm až devět dní, přesto někdy potřebuje dobít. Jenže zasouvání kabelů bylo pro starší lidi náročné a často docházelo k poškození nabíjecích adaptérů. Teď stačí zapojit kabel do stojánku. Pro nabíjení baterky stačí mobil odložit do stojánku.

Nekupujte mobil pro seniora jako překvapení. Vezměte ho s sebou, ať si osobně vyzkouší, jestli na něj dobře vidí a jestli je schopen ho obsluhovat. Toto bývá největší chyba, které se lidé při koupi mobilních telefonů pro seniory dopouštějí.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio