Ministerstvo financí zvažuje snížení DPH pro restaurace z 21 na 15 procent

Restauracím by se mohla snížit daň z přidané hodnoty z 21 na 15 procent. Vládě to navrhne ministerstvo financí spolu se zákonem o evidenci tržeb. Snížení sazby by se mělo týkat pouze jídla v restauračních a stravovacích zařízeních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

restaurace

restaurace | Foto: stock exchange

Tímto krokem chce ministerstvo kompenzovat podnikatelům náklady spojené se zavedením elektronické evidence tržeb.

Evidenční systém by měl začít fungovat již od příštího roku. Samotný návrh zákona předloží ministr financí Andrej Babiš vládě 8. dubna.

Přehrát

00:00 / 00:00

O plánovaném zavedení elektronické evidence tržeb a nastavení 15procentní DPH mluvil šéf Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek

Koaliční partneři jsou ochotni o návrhu na snížení DPH pro restaurace jednat. Třeba Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL chce ale nejdříve prozkoumat reálné dopady zavedení on-line evidence.

„Je to něco za něco. Pokud jste na podnikatele přísnější, tak jim zase umožníte snížit svoje náklady tím, že daně sice budou platit, ale budou jich platit méně. Také nejsem zastánce co nejvyšších daní. To musí jít na nějakou úroveň,“ řekl Bělobrádek.

Podle hlavního ekonoma společnosti Delloite Davida Marka by české ekonomice víc prospělo, kdyby stát snížil lidem daně ze mzdy nebo firmám ze zisků.

„Pokud by se nižší sazba DPH týkala pouze stravování v restauracích, mohlo by to pro veřejné rozpočty, tedy pro státní rozpočet i pro rozpočty krajů a obcí, znamenat výpadek zhruba v objemu dvou miliard korun ročně,“ uvedl Marek.

Lepší výběr daní

Od zavedení elektronické evidence tržeb si ministerstvo slibuje lepší výběr daní. Evidence má omezit takzvanou šedou ekonomiku, kterou podle odhadů v Česku unikají stovky miliard korun.

Pokud totiž podnikatelé nevypíšou doklad, přichází stát o příjmy z DPH. Od příštího roku by tedy každý, kdo vybírá peníze od zákazníků v hotovosti, měl mít elektronickou evidenci - tedy pokladnu propojenou přes internet.

Informace o platbách by pak měly pod kontrolou i finanční úřady. Česko se tak inspiruje takzvaným chorvatským modelem.

V první vlně by elektronickou evidenci měli mít právě hlavně provozovatelé hotelů a restaurací.

Nárůst tržeb?

Podle ministra financí Andreje Babiše z hnutí ANO zkušenosti z Chorvatska ukazují, že elektronická evidence tržeb funguje. Snížení sazby má být pro podnikatele především motivační.

„Chceme motivovat ty, kteří daně platí. Zkušenosti z Chorvatska jsou takové, že se tam říká: Pokud chceš být úspěšný v podnikání v restauracích, spoj se s finanční správou. Některé restaurace zaznamenaly rekordní tržby s navýšením až o 900 procent,“ řekl Babiš.

Majitelé a provozovatelé restaurací snížení sazby DPH podporují. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka je to jen další logický krok:

„Když nakupujete potraviny, nakupujete je ve snížené sazbě (ve výši 15 procent - pozn. red.). Pokud k tomu v restauraci přidáte lidskou práci, pokrm samotný již potom patří do sazby základní, čili vyšší. Lidská práce se tady tedy zdaňuje dalšími šesti procenty, což nedává smysl.“

Zuzana Petráňová, Vojtěch Koval, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme