Sledge hokejista Fojtík změnil reprezentaci, Slovensku chce pomoci mezi elitu

Sledge hokejový útočník Erik Fojtík si v českém reprezentačním dresu zahrál na dvou paralympiádách ve Vancouveru a Soči. Další start za tým vedený trenérem Jiřím Břízou už ale nepřidá. Rozhodl se totiž k přestupu. Na mezinárodní scéně bude hájit barvy Slovenska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sledge hokejista Erik Fojtík

Sledge hokejista Erik Fojtík | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Po nějakých problémech, které byly v českém týmu v Soči, jsem se rozhodl zkusit něco jiného. Člověk věděl, do čeho jde, že je ten tým výkonnostně někde jinde. Doufám, že mu pomůžu, aby šel trošku nahoru,“ vysvětluje Erik Fojtík.

Ve sportovním světě, hlavně v hokeji, ale není běžné, že by hráči měnili reprezentační dres. „Třeba Petr Nedvěd byl taky Kanaďan a pak reprezentoval Česko v Soči,“ směje se.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody změny týmu a cíle ve slovenské reprezentaci zjistil od Erika Fojtíka reportér ČRo Pavel Petr

Změnu týmu neprovázely ani žádné velké administrativní průtahy. „Jsem napůl Slovák, maminka je ze Slovenska. Nebylo zapotřebí nic, kromě vybavení pasu a potvrzení Mezinárodním paralympijským výborem, abych mohl reprezentovat na vrcholných akcích,“ dodává s tím, že vše trvalo asi půl roku.

Na český tým ale bude vzpomínat. „Zažil jsem s ním dvě paralympiády. Spousta z těch ogarů hraje ve Zlíně, s ostatními se potkávám v konkurenčních týmech. Zažil jsem s nimi dobré i zlé. A na to špatné se vždy radši zapomene,“ ví 42letý sportovec.

Přestup z české do slovenské reprezentace ale znamená velký propad. Slovensko hraje skupinu B MS, kdežto český tým se chystá na šampionát skupiny A v Buffalu.

„Kdybych byl vychytralý a chtěl se podívat do Ameriky, řeknu si, že ještě rok vydržím. Ale podívám se do Švédska, což je také krásná země. V okolí Östersundu je spousta krásných scenérií, takže je o co stát,“ těší se.

Slovenskému výběru chce pomoci mezi elitu. Favority MS skupiny B ale budou účastníci paralympiády z Koreje a Švédska. „Možná bychom mohli dosáhnout na bronzovou medaili, když se zadaří,“ věří Erik Fojtík.

Slovenská sledge hokejová reprezentace | Foto: Pavel Petr

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme