V Ústí nad Labem začne letos nejspíš jezdit další přívoz přes řeku

3. březen 2015

I letos budou na řece Labi jezdit přívozy, díky kterým se přes řeku dostanou auta, cyklisti i chodci. V provozu bude jak přívoz pro automobily mezi Povrly a Velkým Březnem na Ústecku, tak osobní přívozy mezi Církvicemi a Dolními Zálezly. Jedna nová trasa navíc zřejmě přibude přímo v Ústím nad Labem.

V provozu je přívoz v Dolním Žlebu na Děčínsku - výrazné omezení se nechystá, a to ani na hlavní sezónu. Jeho provoz může ohrozit pouze nízký stav hladiny v Labi.

Novinkou letos bude nový přívoz přímo v Ústí nad Labem. Lidé totiž budou moci jezdit přívozem přes Labe i v Neštěmicích a Svádově, a to pravděpodobně už od jara.

„Chtěli bychom už začátkem května začít na neštěmicko-svádovské straně a na zálezelské vyjedeme, jakmile bude počasí,“ říká provozovatel přívozu Josef Třešňák.

Přívoz v Dolním Žlebu

Přívoz měl mezi Neštěmicemi a Svádovem jezdit už loni, jeho provoz ale zbrzdily požadované dokumenty. Přívoz mají podle plánů využívat například cyklisté, kteří se tak bez problémů dostanou z Neštěmic na Labskou cyklostezku.

Plánovaný přívoz se neobejde bez dotace. Například Neštěmice počítají pro tento rok s příspěvkem 50 až 60 tisíc korun. Střekov potom se zhruba 70 tisíci.

Přesnou částku budou jednotlivá zastupitelstva městských částí schvalovat 9. respektive 17. března. Na rozhodnutí zastupitelů tedy závisí, jestli se jezdit bude, nebo ne.

Přívoz v Malých Žernosekách na Labi

I pokud jim radnice peníze přiklepnou, budou se muset přívozníci podle Josefa Třešňáka lidově řečeno hodně ohánět.

„Přislíbené dotace, řeknu upřímně, jsou dostatečné, ale my se musíme snažit. I ti, co budou jezdit, by se měli svou slušností lidi znovu přilákat a dosáhnout alespoň toho počtu, jaký jsme měli v minuleém roce.“

Loni převezly katamarány mezi Zálezly a Církvicemi cca 1 800 lidí. Přívoz přitom jezdil jen v hlavní sezóně.

autor: bach
Spustit audio