Člověk bez konzumace palmového oleje zachrání 5 m2 pralesa

3. březen 2015

Ačkoliv to mnozí z nás nevnímají, všichni konzumujeme prakticky denně palmový olej. Vyskytuje se ve velkém množství potravin, v kosmetice, čisticích prostředcích nebo v biopalivech. Díky raketovému vzestupu užívání palmového oleje, který bývá někdy skrytě označován jako rostlinný, narůstají plantáže palmy olejné. Jedná se hlavně o Indonésii a Malajsii, kde plantáže způsobují obrovský úbytek tropických lesů. Povídali jsme si s Janou Klápovou, která do Indonésie vyrazila se skupinou dobrovolníků a věnovala se tamním sociálním dopadům.

Už jenom to, že se palma olejná pěstuje na tak ohromných plochách, znamená, že nahrazuje tropické pralesy. Je to i obří zátěž pro vodní zdroje, protože tato rostlina potřebuje pro svůj růst velké množství pesticidů a dalších chemických hnojiv. Vodní zdroje se tím hodně znečišťují, a pokud je v blízkosti třeba řeka, už není možné v ní rybařit,“ vysvětluje Jana Klápová celou problematiku.

Velký problém mají také místní lidé, kteří dříve na těchto plochách mívali svá vlastní pole. Přišli o ně a nemají na výběr, musí pracovat na palmové plantáži, protože nic jiného se v okolí pěstovat nedá. Tito lidé však nemají žádnou dlouhodobou jistotu. Za sezonní sběr plodů dostanou velmi málo peněz, muži mají v přepočtu kolem 2 tisíc korun měsíčně, ženy ještě o polovinu méně.

03329172.jpeg

„Neziskovky se snaží proti tomuto negativnímu trendu bojovat osvětou. Většina z nás si neuvědomuje, co způsobuje na druhém konci planety. Alespoň lehce pokročila česká legislativa v tom, že by do konce roku 2015 měly všechny výrobky ze zákona uvádět místo označení rostlinný olej palmový,“ dodává s jistou nadějí Jana Klápová. Nejlepší by podle ní bylo, kdybychom si všichni šáhli do svého vlastního svědomí a výrobky s obsahem palmového oleje přestali konzumovat.

autor: Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka