Kyberšikana? Sexting? Kybergrooming? Děti se nesvěřují, je nutná osvěta a prevence, radí odborník

4. březen 2015

Hacker v pravém slova smyslu není, ale musí disponovat podobnými dovednostmi. Jde totiž o odborníka na rizikovou virtuální komunikaci Kamila Kopeckého, který se snaží sledovat pachatele a odhalovat falešné profily. „Stáváme se oběťmi útoků zaměřených na celou populaci – začínají od útlého věku a konči u seniorů,“ nastiňuje. Co je to sexting a kybergrooming? A jak se proti internetovým útokům bránit?

K rizikovým útokům patří například takzvaný sexting, který dovedl některé děti v zahraničí k sebevraždě. „Řešíme případy úniku fotografií, kdy dětí nevědí, jak to zastavit. Od malička jsou v kontaktu s médii, ztotožní se s celebritou a věří, že intimní materiály pomůžou ve světě prorazit,“ vysvětluje s tím, že sexting se vyskytuje i u dospělé populace.

A jaké jsou konkrétní případy kyberšikany? „Začalo to nenápadnou komunikací dvou dětí, přitom za jedním dítětem se schovával dospělý člověk, který začal dítě vydírat. Postupem času se útoky rozrostly tak daleko, že dítě uvažovalo o sebevraždě,“ popisuje s tím, že vydírané děti nehlásí problém rodičům ani policii.


Co je to sexting? Dva partneři naváží vztah a vymění si intimní materiály. Pak se rozejdou, jeden z partnerů využije informace jako nástroj útoku – například fotografie pro falešný profil nebo zveřejní kontakty. A druhému partnerovi se můžou ozývat klienti například s žádostí o sexuální služby.

Ale jak se tedy šikaně v kyberprostoru nejlépe bránit? Zákazy podle něj nepomůžou, ale je potřeba limitovat čas, který dítě stráví na internetu, a vysvětlit, že stejně jako v reálném světě lze na internetu narazit na lidi, kteří představují určitá rizika.

„Existuje celá skupina aktivit, kterým jde o prevenci rizikového chování,“ podotýká a jmenuje projekt Seznam se bezpečně nebo vzdělávací program Web Rangers, v případě kybernetického útoku nebo šikany doporučuje problém podrobně popsat na Napisnam.cz.

Rizikovou skupinou jsou i senioři

Na kyberšikanu je napojený takzvaný kybergrooming, kdy je dítě vylákáno na schůzku z virtuálního světa. „Část pachatelů jsou pedofilové, ale tak 10 % z nich páchá trestnou činnost,“ vysvětluje. Ani v těchto případech dětí neví, jak se bránit, bojí se totiž rodičům svěřit.

Čtěte také

V oblasti prevence může mít kromě rodiny vliv i škola. Ta může nasadit preventivní program a vytvořit plán činnosti v oblasti prevence rizikového chování. „Pozvat do školy experty, aby s dětmi pracovali,“ radí.

Hostem moderátorky Patricie Strouhalové byl odborník na rizikové virtuální komunikace Kamil Kopecký

Rozšířené jsou také například útoky na internetové bankovnictví. V tomto případě je potřeba si uvědomit, co je to spam, a hned ho smazat. „Banky neposílají vzkazy po e-mailu,“ zdůrazňuje odborník.

Další rizikovou skupinou jsou senioři, kteří věří tomu, co si na internetu přečtou, a reagují na podvodné nabídky. „Senior si přes internet něco vytiskne a podepíše,“ nastiňuje s tím, že rizikové také může být, když senioři jsou překotnými sdíleči materiálů na sociálních sítích.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio