Petr Dolínek o tunelu Blanka: Jde o komplot firem vůči Praze! Za své chyby musí zaplatit

Otevření tunelu Blanka je stále v nedohlednu – v létě roku 2013 voda poškodila kabely, které jsou nefunkční. „Škodu musí zaplatit ten, kdo ji zapříčinil,“ říká náměstek pražské primátorky odpovědný za dopravu Petr Dolínek z ČSSD.

„Provoz tunelu Blanka nás stojí takřka 15 milionů korun měsíčně, probíhají zkoušky, běží operační střediska, je tam ostraha,“ nastiňuje s tím, že Praha za tunel platí, jakoby fungoval.

Zhotovitelé si podle něj odpovědnost jen předávají, každý vidí vinu někde jinde. „Nechci, aby Praha platila dvakrát za stejnou práci, to je nepřístupné. Jsou 4 dodavatelé, kteří se o to musí podělit,“ upozorňuje s tím, že jde o komplot všech firem vůči Praze. „Dělám kroky proto, aby nám dodaly funkční dílo, nikoliv šlendrián,“ dodává.

Nevylučuje také rozhodčí soud, který by přikázal zhotoviteli, aby dílo dokončil. Na druhé straně ale podotýká, že řada jeho předchůdců udělala mnoho nestandardních kroků, které byly v neprospěch Prahy jako celku. „Jeden z mých předchůdců podepsal dodatek ke smlouvě s ČKD, že my jako město garantujeme, že dílo je suché,“ říká.

Petr Dolínek ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

A například firma IDS má podle něj jasnou mandátní smlouvu – vykonávat kroky v zájmu města. „Mají konat tak, aby dílo bylo zhotoveno ve stavu, který bude v daný termín funkční, všechny jejich výmluvy jsou pouze mediální,“ nastiňuje.

Čtěte také

Neštěstí je podle něj také v tom, jak se chovala ODS, která v posledních 20 letech vedla město. „Udělala ten krok, že vysoutěžila zvlášť zhotovení tunelu, a zvlášť technologickou část tunelu. A nyní si dodavatelé předhazují mezi sebou, kdo za co může,“ říká s tím, že klasicky by měl být jen jeden vysoutěžený vítěz.

V jakém stavu se nachází tunelový komplex Blanka? A bude se hlavní město soudit s dodavateli stavby? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Čtěte také

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio