Českých firem s vlastníkem v takzvaných daňových rájích loni přibylo

České firmy mají stále častěji adresu v některém z takzvaných daňových rájů. Vlastníka ve státech s nižšími daněmi nebo větší anonymitou podnikání má už přes 13 tisíc společností. To je o jedno procento více, než kolik jich bylo loni. Vyplývá to z dat společnosti Bisnode.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kypr je v Evropské unii od roku 2004

Kypr je v Evropské unii od roku 2004 | Foto: Wikipedia

„Důvod, proč to dělají, je to, aby podnikali v prostředí, které přináší příjemnější podnikatelské podmínky ve srovnání s Českou republikou. Současně si také snižují daňový základ a zajišťují si alespoň nějaký stupeň anonymity podnikání,“ vysvětluje analytička Petra Štěpánová.

Jenže právě anonymní prostředí nahrává podvodníkům, potvrzuje ředitel Transparency International David Ondráčka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Až třináct tisíc českých firem má sídlo v takzvaném daňovém ráji, informuje Zuzana Švejdová

„Firmy, které to využívají, platí výrazně méně než ty poctivé, které v daňových rájích nejsou. Vede to k nelegálním daňovým únikům. Ta kombinace utajování vlastníků a snižování daňových odvodů je ideální pro korporátní zločin a praní špinavých peněz.“

Na účtech firem z daňových rájů končí i peníze získané z veřejných zakázek. Jen za posledních pět let zvítězilo ve veřejných zakázkách za 150 miliard korun přes 200 společností s vlastníkem sídlícím v daňovém ráji.

„To vede k tomu, že zadavatelé veřejných zakázek často neví, kdo je na druhé straně, kdo se o ty zakázky uchází - a pak pochopitelně nějaká prevence střetu zájmu a podjatosti je úplná iluze. Potřebujeme, aby tady byl tlak na daňové ráje,“ dodává David Ondráčka.

Finanční správa žádá mezinárodní výměnu informací

Podle odhadů touto cestou unikají miliardy korun. Na kontrolu rizikových podniků se proto zaměřila Finanční správa. V některých případech požádala i o mezinárodní výměnu informací.

„Finanční správa zaměřila svoji kontrolní činnost na daňové subjekty, vykazující rizikové chování v návaznosti na majetkové účasti v daňových rájích. A dále na subjekty s vazbou do daňových rájů, které se účastní veřejných zakázek,“ říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Podle některých ekonomů jsou odchody českých firem do daňových rájů jen důsledkem nadměrné regulace a vysokého zdanění.

„Boj s daňovými ráji není v tom, zakazovat firmám, aby do nich odcházeli. Ale spíš v tom snížit domácí zdanění na takovou úroveň, aby firmy nebyly motivovány odcházet,“ říká analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

K nejoblíbenějším daňovým rájům patří mezi českými podnikateli dlouhodobě Seychely nebo Kypr. V daňových rájích končí nejen zisky firem, stát navíc přichází o nemalé příjmy na daních.

Počet českých firem s vlastníkem z daňového ráje v roce 2014 | Foto: ČTK

Daňové ráje | Foto: Michal Jindra

Zuzana Petráňová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme