Když se nám to nebude líbit, zpřelámeme vám ruce a nohy, vzkázali motorkáři režisérovi

4. březen 2015

Dnes má v České televizi premiéru první díl projektu Kmeny mapující život městských subkultur. Autoři televizního projektu se inspirovali stejnojmennou knihou z roku 2011, kterou napsal a vydal Vladimir 518. Úvodní dokument bude o punkové komunitě.

„Vybrali jsme punk proto, že je to něco, co dalo městským subkulturám začátek, kořen. Byla to subkultura, která se silně vymezila vůči establishmentu,“ vysvětluje Ivo Bystřičan, dramaturg televizního projektu, proč cyklus začíná právě punkovou subkulturou.

Autoři dokumentu vybrali z původních 26 témat popsaných v knize Kmeny jen 16 subkultur.

„Snažili jsme se udělat vějíř subkultur takový, aby pokryl co největší škálu hudebních subkultur, subkultur zaměřených na tělo nebo na objekty, jako jsou například motocykly,“ přibližuje dramaturg, podle čeho se vybírali subkultury do dokumentu.

Proniknutí do života jednotlivých subkultur nebylo jednoduché.

„Někde panovala velká vstřícnost – například u subkultury cosplay, kde se lidé převlékají za postavy z knižních a filmových předloh. Menší vstřícnost byla třeba u motorkářů, kteří režisérovi vzkázali, že když se jim nebude líbit, co natočil, tak mu zpřelámou ruce a nohy,“ popisuje úskalí natáčení mezi subkulturami Ivo Bystřičan.

Šestnáctidílný seriál zavede diváky tam, kam by se jinak nepodívali. Mezi fotbalové hooligans, rappery, skiny, ale i členy méně známých subkultur, jako jsou rainbow, cosplay nebo straight edge.

autoři: Jana Tupá , Michael Rozsypal
Spustit audio