Sirény po celém Česku ve čtvrtek v poledne uctí památku obětí střelby v Uherském Brodě

Česko zítra v poledne uctí oběti útoku v Uherském Brodě. Vláda rozhodla, že se na dvě minuty a dvacet vteřin rozezní po celé zemi sirény. Kabinet doporučil, aby se podobně rozezněly i zvony. Je to symbolická připomínka tragédie v Uherském Brodě. Třiašedesátiletý muž tam minulý týden zastřelil osm lidí a pak i sebe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moravskoslezský kraj bude mít nejvíc sirén v ČR

Moravskoslezský kraj bude mít nejvíc sirén v ČR | Foto: Petr Veselý

Podle vlády mají sirény připomenout mimořádně tragickou a smutnou událost. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD řekl, že zpráva o osmi zmařených lidských životech zasáhla celé Česko.

„Vláda rozhodla o tom, jakým způsobem bychom si v celé České republice připomenuli památku osmi zavražděných lidí,“ oznámil Sobotka.

Premiér také požádal církve, aby oběti připomněly i kostelními zvony. Česká biskupská konference to podle slov svého generálního sekretáře Tomáše Holuba podporuje:

„Vnímáme, že je třeba vzdát úctu a také vyzvat lidi k modlitbě.“

Kabinet chce zítřejší pietou vyjádřit také hlubokou lítost a soucit členů vlády s pozůstalými a rodinami obětí.

Na informace o vyšetřování tragédie ale policisté a státní zastupitelství uvalili embargo. Ministr vnitra o policejním zásahu v Uherském Brodě informuje vládu. Vyšetřuje ho také policejní prezidium a Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Grafika k případu osminásobné vraždy, která se odehrála v Uherskem Brodě | Foto: ČTK

Lenka Jansová, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme