Registrační značky zůstanou ve vlastnictví státu i v příštím roce. Loni se přitom mluvilo o německém modelu

4. březen 2015

Registrační značky bude i po novém roce vlastnit stát. Přestože se už několik měsíců mluvilo o tom, že podobně jako v Německu budou patřit řidičům, kteří by v případě nákupu nového auta, nemuseli značky měnit. Chystané výběrové řízení na výrobce registračních značek ale s touto variantou nepočítá.

Německý model, kdy si řidič pořizuje značku od soukromé firmy a může ji pak použít pro různá auta, sliboval předchozí ministr dopravy Antonín Prachař za Hnutí Ano. Podle jeho nástupce, nominovaného stejnou stranou, Dana Ťoka, to ale zatím není možné.

„Dnešní legislativa nám neumožňuje zavést takzvaný německý systém. Pokud bychom chtěli tento systém zavést, tak je to veliká debata. My bychom určitě změnit zákon nezvládli v reálném čase, abychom byli schopni vysoutěžit značky na přání a další věci,“ říká Dan Ťok.

Čtěte také

To by mělo fungovat od ledna příštího roku. Výběrové řízení na výrobce registračních značek chce resort dopravy po loňském neúspěšném tendru vypsat v červnu. A ke zklamání mnohých zájemců, kteří se sešli na ministerském semináři, opět půjde jen o jednu firmu. Teď má monopol společnost Hicon, se kterou se povedlo dojednat alespoň třetinovou slevu a namísto původních 108 korun stojí kus jen 77. Nový výrobce bude muset podle ministra ale nabídnout cenu ještě nižší. Za to sice dostane smlouvu na dobu neurčitou, ale. „Zavádíme výpovědní lhůtu, takže když se rozhodneme například pro ten německý model, tak budeme mít čas upravit legislativu.“

Registrační značka na přání

Zatím ale všechno zůstává při starém, jen řidiči si od ledna můžou nechat udělat značku na přání, na což se mnozí motoristé už těší. „Ještě nevím, co bych si tam nechal napsat. Možná přezdívku nebo něco takového. Není to zase tak důležité. Udělal bych nějakou kombinaci čísel, aby si to policie nemohla zapamatovat.“

Ale nebude to zadarmo, jedna tabulka s vlastním nápisem vyjde na pět tisíc korun, takže na auto za deset. A hlavně oproti původním předpokladům, nebude možné si například nápis Bond 007 rezervovat už na podzim. Jak nám potvrdil Petr Musil, který je pověřen řízením odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy, půjde to až od začátku platnosti zákona.

Čtěte také

„V tuto chvíli se rezervace v předstihu nedá provést. Provádět se bude až od 1. 1. 2016. Jedna osoba může mít jednu rezervaci, pokud nemá konkrétní vozidlo, ke kterému by byla příslušná registrační značka přidělena,“ upozorňuje Petr Musil. Jisté je, že značka na přání nemusí reflektovat kraj, takže můžeme kreativně využít všech 7 případně 8 pozic registrační značky třeba jen pro nápis nebo číselnou řadu.

autor: evk
Spustit audio