Peníze z výherních automatů poputují k hradeckým sportovcům

10. březen 2015

Město Hradec Králové i v letošním roce přilepší sportovním oddílům, které působí na území města. Kromě pravidelných grantových příspěvků rozdělí magistrát mezi sportovce více jak 6,5 milionu korun. To jsou peníze, které městu z plynou výnosů výherních automatů a loterií.

Hradec Králové v posledních letech pravidelně rozděluje mezi sportovní oddíly, které působí na území města, část peněz, které získává z výnosů z výherních automatů a loterií. Podle náměstka primátora Milana Jaroše z ČSSD, který je zodpovědný za oblast sportu, jsou tyto peníze určeny hlavně pro menší oddíly: "Máme vlastní městské grandy plus tyto peníze jsou navíc k rozdělení. Nejsou zde zahrnuty akciové společnosti vlastněné městem. Tedy je to určeno pro menší kluby, které jsou organizované a pořádají svá sportovní vystoupení na území města Hradec Králové".

Více jak 6,5 milionu korun bude mezi hradecké sportovce rozdělovat Česká unie sportu. Předseda její královéhradecké pobočky Jiří Pavlíček vysvětluje, co všechno musí oddíly splnit, aby si mohly o finanční přispěvek požádat: "Finance se potom rozdělují podle klíče. To znamená, že se rozdělují na člena, který je prokazatelný. V loňském roce například to bylo 200 Kč na jednoho člena. Další částí příspěvku je příspěvek na energie a nájem, který ten sportovní klub doloží, že tedy má tyto náklady".

Sportoviště ve Štěchově ulici

O finanční příspěvěk z výnosů výherních automatů a loterií v loňském roce požádalo téměř sedm desítek sportovních oddílů působích na území města. Jiří Pavlíček očekává, že letos bude číslo hodně podobné: "Loni si o peníze požádalo 1297 členů těch jednotlivých sportovních oddílů žup a podobných skupin, které jsou organizovány. Myslím, že je to příjemný příspěvek, jsou to slušné peníze. A domnívám se, že v Hradci Králové už je většina jednot, která o to požádala, ale je možné, že se ještě objeví nové a počet se zvýší".

Pro oddíly znamenají příspěvky od města významnou pomoc, kterou potřebují pro svůj provoz. Potvrzuje to předseda klubu pozemních hokejistů Slavie Hradec Králové Milan Nejedlý: "Grantová politika města a hazard se začal proplácet. Takže pro nás to je buď život nahoře nebo život někde na úrovni živoření. Peníze od sponzorů se shánějí těžce".

Královéhradecký magistrát pomáhá sportovcům také prostřednictvím grantové politiky odkud do oddílů, které úspěšně reprezentují město plynou další peníze.


Zvětšit mapu
Spustit audio