Zloději kovů rozřezali nenahraditelné měděné dveře

4. březen 2015

Kamenná vila nedaleko pardubického Matičního jezera přišla o svou chloubu. Někdo odcizil měděné pláty na vstupních dveřích. Podle odborníků je škoda nenahraditelná.

Pardubická Kamenná vila vypadá trošku jako hrad. Ve dvacátých letech minulého století ji postavil architekt Bóža Dvořák jako letní sídlo pro královéhradeckého biskupa Josefa Doubravu.Vila je zcela ojedinělou stavbou, která byla na konci padesátých let prohlášena za kulturní památku.

Dominantním prvkem Kamenné vily byly jednoznačně její vstupní dveře. Dřevěný masiv byl pokrytý měděnými pláty. Ty už tam ale nejsou. Někdo přišel, vzal nůžky na plech a ledabyle je vystříhal.

„Je to barbarství nejhrubšího zrna. Můžeme říci, že právě díky tomu, že ta vila byla koncipována spíše než jako obytná stavba jako muzeum. Odpovídalo tomu i ta vnější visáž – terakotové ostění kolem oken, množství reliéfní sochařské výzdoby. Ten původní hlavní vstup ze západní strany měl působit jako takový vstup do nějakého hradního téměř sídla, proto ten dřevěný masiv dveří byl obložen měděným velmi zpracovaným řemeslně plechem,“ vysvětluje historik architektury Pavel Panoch.

Čtěte také

Nic nenasvědčuje tomu, že by se pachatel dobýval do samotné vily. Šlo mu pouze o měď. Co s ní udělal, samozřejmě nevíme. Můžeme se pouze domnívat. Všechno nasvědčuje tomu, že ji prodal ve výkupně. Přišel si na pár stovek korun, takže celou věc řeší policie pouze jako přestupek.


Výkupní ceny kovů, březen 2015
měď: 90-115 Kč
hliník: 20-30 Kč
železo 3-4 Kč

Potvrdila to policejní mluvčí Eva Maturová. „Na obvodním oddělení Pardubice 3 je věc skutečně evidovaná jako přestupek, kde škoda dosahuje částky méně než pět tisíc korun. Jestliže je škoda vyšší, bude vyčíslena následně majitelem objektu, tak není vyloučeno, že by to mohlo být překvalifikováno na trestný čin.“

Kamenná vila v Pardubicích

Protože škoda, kterou zloděj způsobil, je daleko větší. A podle slov Pavla Panocha zcela nenahraditelná. „Je to měděný plech značné tloušťky umělecky zpracovaný. Každý si dokáže představit, že ta škoda nebude vyčíslena v řádu stovek, ale spíše tisíců nebo desetitisíců. Druhá záležitost je, že to byla originální autentická součást více než sto let stará. Jistě by ty dveře šly nějakým způsobem repasovat nebo vytvořit kopii, ale stěží si představit, co by třeba současného nebo budoucího vlastníka k takovému činu mohlo přivést.“

Vila známá z televize

Majitelem vily je společnost R & R Investment Group, která sídlí v Praze. Kamennou vilu chce ještě v tomto roce rekonstruovat a na poničené dveře vyrobit repliku původních měděných plátů.

Kamenná vila v Bulharské ulici patří mezi významnou novorenesanční stavbu města. Před časem posloužila i filmařům. Natáčel se tady například mysteriózní televizní seriál Ďáblova lest.

Krádež na poslední chvíli?

Dveře zloději poškodili těsně předtím, než začala platit nová vyhláška ministerstva životního prostředí, která zakazuje výkup kovů za hotovost. Výkupnám doporučuje převod na účet nebo peněžní poukázku.Vyhláška platí od 1. března 2015.

autor: KUB
Spustit audio