Nejvíce pacientů s roztroušenou sklerózou je v mírném pásu

4. březen 2015

„Roztroušená skleróza mozkomíšní je onemocnění zánětlivého charakteru, které vzniká v důsledku špatného nastavení imunitního systému, který útočí na vlastní tkáň, na vlastní buňky. U roztroušené sklerózy se jedná o obaly nervových vláken a v důsledku poškození těch vláken, především obalů, vzniká neurologický příznak, který může být různorodý,“ vysvětlil v Dobrém dopoledni neurolog jihlavské nemocnice Radek Ampapa.

„Přes řadu úspěchů v léčbě musíme přiznat, že vyléčit tuto chorobu stále neumíme. Není tam jasná příčina, která by se dala odstranit trvale. Pacientům, které postihne roztroušená skleróza, je mezi dvaceti a čtyřiceti lety, je to v neprospěch ženy. Tři ku jedné. Je to u všech autoimunitních onemocnění takto. Souvisí to určitě s hormonální odlišností,“ upřesňuje vedoucí lékař MS centra neurologického oddělení v Nemocnici Jihlava.

Pacienti se často ptají, proč nemoc mají

Mezi 300 pacienty s různými fázemi onemocnění, o které se v jihlavské nemocnici starají, jsou ale i starší lidé, kteří onemocněli roztroušenou sklerózou. „Přesné číslo pacientů na Vysočině nevíme, ale v posledních letech se zpracovává registr pacientů, který bude sloužit ke kvalitnímu statistickému celorepublikovému zpracování,“ říká lékař Radek Ampapa.

Faktorů, proč tato choroba vzniká, je vícero. „Musíme říct, že jich je spousta a nemáme jasnou příčinu k dispozici. Pacienti se často ptají, proč tu nemoc mají, proč ji dostali. Určitou roli hraje genetika, také tam může hrát roli nedostatek vitaminu D, o tom se bádá velmi intenzivně delší dobu. Může tam hrát roli infekce, která spustila chybný imunitní systém. Těch spekulativní důvodů tam může být opravdu hodně,“ vypočítává důvody onemocnění roztroušenou sklerózou neurolog Radek Ampapa.

Víme, že více pacientů s roztroušenou sklerózou je v mírném pásu

„Víme, že pacienti se mnohem častěji vyskytují v mírném pásu, což bude souviset s velkou pravděpodobností se slunečním zářením a druhotně s vitaminem D. Jedna z hypotéz, které byly v minulosti prezentovány, byla i takzvaná hygienická hypotéza. Spekulovalo se nad tím, že děti, které vyrůstají v nadměrné hygieně, a jsou vystaveny malému počtu antigenů, stimulů pro imunitní systém, mají vyšší riziko, že v důsledku nějaké stimulace například infekcí se u nich choroba projeví. Ale je to jen jedna z teorií,“ krčí rameny lékař Radek Ampapa.

Pacientům s touto nemocí škodí kouření. „Kouření je věc, kterou pacientům zakazujeme. Tam je prokázáno, že choroba se u kuřáků častěji objeví, hůře probíhá. U některých moderních léčebných postupů také výrazně redukuje efekt té léčby, i biologické. Tak se je snažíme přemlouvat, aby nekouřili,“ usmívá se MUDr. Radek Ampapa.

Rehabilitace je důležitá

Velmi důležitá část léčby roztroušené sklerózy je rehabilitace. „Udržet dobrou fyzickou kondici je pro nás důležité. Protože, když přijde nějaký útok, tělo to mnohem lépe zvládá, je mnohem menší šance, že ta ataka zanechá nějaké trvalé následky,“ upozorňuje lékař.

V rámci podpory těchto rehabilitačních metod vznikl projekt Maratonu s roztroušenou sklerózou. Zacvičit si, protáhnout tělo a ještě podpořit dobrou věc můžete v sobotu 7. března dopoledne v Jihlavě ve Fitness Fitpeople na Bedřichově.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio