Nizozemští vězni podali žalobu. Přísun kolegů z Norska jim prý sebere pohodlí

Norsko chce poslat některé svoje vězně na výkon trestu do Nizozemska. Oba státy už podepsaly příslušnou dohodu. Norské věznice jsou totiž chronicky přeplněné a v Nizozemsku zase vězni chybějí. Proti tomu, aby v nizozemských káznicích zněla norština, se ale zvedla kritika hned z několika směrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení, mříže (ilustrační foto)

Vězení, mříže (ilustrační foto) | Foto: stock exchange | Zdroj: Stock Exchange | CC0 1.0

Nizozemsko má pro asi 250 norských vězňů připravené prázdné cely a volná lůžka v nápravném zařízení v městečku Norgerhaven na severu země, kde je podobně jako v jiných věznicích v Nizozemsku trestanců nedostatek.

Nizozemsko je totiž dnes poprvé v situaci, kdy má paradoxně více vězeňského personálu než samotných vězňů. Podle tamních úřadů je důvodem pokles kriminality, nízká míra recidivy a také údajně liberální přístup soudů, které často místo trestů „natvrdo“ volí alternativy, zejména elektronické náramky a domácí vězení.

Norské rodiny jsou proti

Přesun norských trestanců do Nizozemska má ale své kritiky. Zaprvé jsou to rodiny norských vězňů, které se bojí, že by to na návštěvu k odsouzeným příbuzným měli daleko.

Argumentují tím, že právě kontakt s rodinou je důležitou součástí nápravného procesu odsouzeného a tím, že by někdo měl dojíždět ze severního Norska do Nizozemska za svým příbuzným, který je ve vězení, by tento proces nápravy byl zničen.

'Přijdeme o výhled do krajiny'

Kritická je ale i část nizozemských vězňů z Norgerhavenu, kteří se obávají ztráty svých privilegií. Doteď si totiž někteří z nich můžou sami vybrat barvu, jakou se vymaluje jejich cela, můžou pěstovat vlastní zeleninu nebo chovat drůbež.

Hlavně ale mají výhled na nizozemský venkov, což prý zvyšuje šanci na jejich reintegraci do společnosti spíš než pohled do dvora v přeplněném vězení. Celkem 17 nizozemských vězňů dokonce proto podalo žalobu, kterou chtějí přesun vězňů z Norska zablokovat.

Termín přesunu: září 2015

Norsko chtělo vězně původně exportovat do sousedního Švédska, pak se ale dohodlo právě s Nizozemskem, které už pět let pronajímá asi 500 lůžek ve svých celách vězňům z Belgie. Přesun vězňů údajně zvažuje i Švýcarsko, které by prý mělo zájem hlavně o místa v německých a francouzských věznicích.

Dohoda mezi Nizozemskem a Norskem musí ještě projít parlamenty v obou zemích. Pokud se tak stane, první vězni by se z Norska do Nizozemska měli stěhovat v září.

Vojtěch Berger, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme