V Ázerbájdžánu budou jezdit autobusy z Česka. Za 800 milionů

Evropské hry, které vypuknou v Baku za 100 dní, otvírají ázerbájdžánský trh českým firmám. Zakázku v hodnotě přes 800 milionů korun se podařilo vybojovat třeba společnosti Iveco. Výrobce autobusů z Vysokého Mýta dodá na sportovní událost celkem 150 autobusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus Iveco Crossway

Autobus Iveco Crossway | Foto: Iveco

Autobusy z Česka budou během Evropských her přepravovat cestující mezi sportovními vesnicemi a městy. Kontrakt za víc než 800 milionů korun už pojistila Exportní garanční a pojišťovací společnost.

„Iveku, výrobci autobusů, se podařilo získat kontrakt. V podstatě veškerá autobusová doprava při těchto hrách bude zajištěna českými autobusy z Vysokého Mýta,“ potvrzuje mluvčí Hana Hikelová z Exportní garanční a pojišťovací společnosti.

Tuzemské firmy podle mluvčí proinvestovaly v Ázerbájdžánu daleko víc peněz. Úspěch tam mají kromě dopravních firem také stavební společnosti a strojírenské podniky.

Stavební společnost OHL ŽS loni získala zakázku na modernizaci a výstavbu části dálnice v celkové délce 85 kilometrů. Firma M Steel Project bude rekonstruovat přes 600 km železniční tratě známé jako železniční hedvábná stezka.

„Investuje se nejen do rozvoje infrastruktury, ale je snaha o diverzifikaci ekonomiky, aby nebyla tolik závislá na ropě a plynu, které jsou hlavním exportním artiklem,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD. Ázerbájdžán si podle Mládka velmi dobře uvědomuje, že přijde doba po ropná.

Celkově tuzemské firmy proinvestovaly v Ázerbájdžánu už 40 miliard korun. Země dál láká světové investory. Nedávno navíc prudce oslabila domácí měnu, která ze své hodnoty ztratila oproti dolaru přes 30 procent, což by mělo zlevnit zahraniční investice.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme