Cameron chce tvrdé tresty pro úředníky, kteří zanedbají případy zneužívání dětí

Až pět let za mřížemi má v Británii hrozit státním úředníkům, kteří selžou v případech sexuálního zneužívání dětí. Navrhuje to premiér David Cameron. Řekl také, že ve Spojeném království docházelo ke zneužívání v průmyslovém měřítku. Objevují se totiž další detaily toho, jak úředníci brutálnímu zacházení s dětmi v minulosti nečinně přihlíželi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron | Foto: Jiří Hošek

Na téma zneužívání dětí uspořádal Cameron vrcholnou schůzku, na kterou pozval oběti této trestné činnosti.

Kromě nich se summitu zúčastnili policejní špičky, sociální pracovníci, ministři, odborníci na ochranu dětí a další osoby, kterých se toto téma dotýká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úředníkům, kteří zanedbají případy zneužívání dětí, by mohlo v Británii hrozit až 5leté vězení. Téma pro londýnského zpravodaje Jiřího Hoška

Britský premiér se také setkal přímo s oběťmi zločineckých gangů z hrabství Oxfordshire. Během osmi let tam muži zneužili 373 děti.

Úřady i jednotlivci podle Davida Camerona katastrofálně selhali při řešení problému a jen nečinně přihlíželi, jak se ubližuje dětem, kterým mnohdy bylo 11 nebo 12 let.

„Kromě změny strategie a právních změn musíme změnit celkový přístup a společenské klima. Musíme nahlas a zřetelně říkat, že sexuální zneužívání dětí mladších 16 let je hrozná špatnost. Tam nejde o souhlas dítěte nebo o vztah. Něco takového prostě není v pořádku a my to nesmíme tolerovat,“ řekl Cameron.

Vysoký počet muslimských pachatelů

Britský premiér navrhuje například tresty až 5 let vězení pro ty, kdo budou zneužívání dětí vědomě přihlížet a nedokážou děti ochránit. Týkat se to má nejen terénních sociálních pracovníků, ale i radních pro danou problematiku nebo učitelů.

Dotyční, stejně jako jejich instituce, také budou muset počítat s hrozbou pokut v neomezené výši. Státním zaměstnancům se může zpětně odebrat i výslužné.

Týrání dětí (ilustrační foto) | Foto: Khalil Baalbaki

Podezření na sexuální zneužívání dětí bude pro policisty prioritou. Kauzy navíc zřejmě budou spadat do škatulky ohrožení národní bezpečnosti. Dostanou tak stejnou důležitost jako třeba boj s organizovaným zločinem.

Expertní zpráva ohledně případů v hrabství Oxfordshire navíc doporučuje národní debatu o přístupu muslimské komunity. Důvodem je vysoký počet muslimských pachatelů této trestné činnosti.

Podle BBC si experti myslí, že terčem sexuálního zneužívání může být každý den až jeden milion britských dětí.

Jiří Hošek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme