Rozvod na Slovensku bude nejspíš složitější, vláda chce schválit nový zákon o rodině

Na Slovensku se podobně jako v Česku rozpadne zhruba každé druhé manželství. Rozvod už ale zřejmě nebude tak jednoduchý. Složitější bude i péče o dítě po samotném rozvodu. Slovenská vláda připravila nový zákon o rodině, který ale v mnohém zkomplikuje situaci rodičů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodinné spory. Ilustračnní foto

Rodinné spory. Ilustračnní foto | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

V návrhu novely zákona o rodině přibyla věta, že pro všestranný a harmonický vývoj dítěte je nejvhodnější stabilní prostředí rodiny tvořené otcem a matkou.

Podle expertů může tuto formulaci zneužít ten, kdo bude chtít rozvod uměle protahovat. Soudci také budou moci tlačit na manžele, aby se vztah pokusili zachránit právě s ohledem na dítě a tuto větu v zákoně.

Podle právníků je ale tato věta sporná. Dítě může žít například s matkou a prarodiči a bude to pro něj mnohem lepší, než kdyby bydlelo s násilnickým otcem nebo alkoholikem. Pokud je navíc vztah mezi manželi zásadně narušen a jeden z nich ho chce ukončit, tak soud nemůže nutit dospělé lidi, aby spolu žili, upozorňují kritici.

Novela také upravuje možnosti stěhování rozvedených manželů. Nově se jeden z nich bude moci s dítětem odstěhovat do sousedního okresu. Pokud by se chtěl přestěhovat dál, bude muset druhý z rodičů souhlasit. Pokud by byl proti, rozhodoval by o sporu soud.

Podle některých právníků může být tato změna protiústavní. Omezuje volný pohyb osob a může docházet k diskriminaci v případech, kdy matka samoživitelka najde dobře placenou práci daleko od původního bydliště.

Ze statistik vyplývá, že v 90 procentech případů svěřuje soud dítě do péče matce. Změnu tak pravděpodobně přivítají především otcové.

Petr Vavrouška, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme