Její vina, tvrdí ve filmu pachatel brutálního znásilnění. Indie snímek zakázala

Případ brutálního znásilnění studentky v autobusu v indickém Dillí, na jehož následky 23letá žena zemřela, přivedl před dvěma lety do ulic statisíce lidí. Dnes znovu vzbuzuje emoce - na Mezinárodní den žen 8. března měly totiž indické televize vysílat dokumentární film, ve kterém mluví i jeden z pachatelů činu. Indické úřady vysílání snímku zakázaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisérka dokumentu India's Daughter Leslee Udwinová

Režisérka dokumentu India's Daughter Leslee Udwinová | Zdroj: Reuters

Oficiální zdůvodnění je, že úřady nechtějí, aby film „oslavoval“ pachatele trestného činu.

Odvolávají se také na rozhořčení indické veřejnosti, kterou pobouřily výňatky ze snímku vysílané jako upoutávky.

„Mladá dívka by se měla starat o kuchyni a o domácnost, a ne chodit po diskotékách a barech. Slušná holka se nebude toulat v devět hodin v noci,“ prohlásil v dokumentu Mukeš Singh.

„ Mladá dívka by se měla starat o kuchyni a o domácnost, a ne chodit po diskotékách a barech. Slušná holka se nebude toulat v devět hodin v noci. “

Je jedním z pachatelů hromadného znásilnění, kteří čekají ve vězeňské cele na trest smrti. Za desítky hodin, co s ním britská režisérka filmu Leslee Udwinová strávila, prý neprojevil naprosto žádné výčitky.

Dokument India's Daughter (Dcera Indie) měla odvysílat v neděli večer řada televizních stanic, vedle Indie také v Británii, Dánsku nebo Švédsku.

Přestože brutální znásilnění v autobusu v prosinci 2012 vyvolalo v Indii velké rozhořčení a zpřísnění zákonů (čtyři z šesti pachatelů byli odsouzeni k smrti a po nich i další za podobné činy), část veřejnosti to vidí podobně jako pachatel v zakázaném dokumentu.

Při volební kampani loni na jaře šokovali dva politici z indické Socialistické strany, když kritizovali absolutní tresty pro pachatele se slovy, že „kluci prostě udělali chybu a měli bychom jim odpustit“.

Jaromír Marek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme