Koalice podporuje elektronickou evidenci tržeb, ANO chce snížit DPH v restauracích

Online systém tržeb by v Česku měl fungovat už od příštího roku. Shodli se na tom šéfové vládních stran na koaliční radě. Hnutí ANO chce navíc snížit sazbu daně z přidané hodnoty z jídla a nealkoholických nápojů v restauracích z 21 na 15 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Restaurace Továrna na iluze

Restaurace Továrna na iluze | Foto: Tomáš Rypan

Šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš při příchodu na koaliční radu řekl, že snížení daně by mělo motivovat poctivé podnikatele a že jenom na daních přichází stát o 9 miliard korun ročně.

Lidovci by se snížením sazby problém neměli. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD se obává dopadů nižší daně u jídel a nealkoholických nápojů v restauracích na státní rozpočet.

„Čeká nás složitá debata o rozpočtu pro rok 2016, a dokud přesně nevíme, jak bude vypadat návrh zákona o státním rozpočtu, nechci předběžně souhlasit se snižováním daní, které se týká restaurací. Systémově si to dokážu představit, ale je to předčasné. Zatím by se dělil medvěd, který ještě běhá po lese,“ vysvětlil předseda vlády.

Elektronická registrační pokladna | Foto: Český rozhlas

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek si myslí, že příště sociální demokraty přesvědčí.

„Když nakupují v nějaké sazbě a potom prodávají jídla v jiné, nepřipadá nám to logické. Uděláme nějaké další výpočty a věřím, že přesvědčíme naše koaliční partnery, abychom tuto věc, kterou máme ve volebním programu, realizovali,“ uvedl Faltýnek.

Ministerstvo financí chce návrh zákona o evidenci tržeb předložit vládě v dubnu. Resort čeká, že po úplném zavedení online evidence by mohl rozpočet celkem získat navíc 12 miliard korun.

Restaurace návrh zákona podporují, pokud bude platit pro všechny obory. Doufají také, že přinese co nejmenší administrativní zátěž.

Elektronická evidence tržeb v Evropě | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme