Proti antiimigračním náladám v Británii bojuje česká filmařka milostnou písní

Na slovní útoky proti přistěhovalcům ve Velké Británii se dá reagovat různými způsoby. Skupina přátel ze severního Londýna nevyšla demonstrovat do ulic, ale napsala milostnou baladu. Lidé kolem české filmařky a producentky Lucie Wenigerové si dali za cíl vybrat peníze, aby mohli píseň natočit ve špičkovém studiu a pak s ní dobýt ostrovní hitparádu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Písní Why Is This Happening bojují autoři kampaně proti nenávistné rétorice vůči přistěhovalcům ve Velké Británii

Písní Why Is This Happening bojují autoři kampaně proti nenávistné rétorice vůči přistěhovalcům ve Velké Británii | Foto: Jiří Hošek

„Narodila jsem se v Polsku a žiji v Anglii. Necítím se ani jako Polka, ani jako Angličanka. Jsem světoobčanka! Moji přátelé jsou ze všech možných koutů světa a Londýn je náš domov. Zpívám tuhle písničku pro nás pro všechny. Nemám ráda slovo imigrant, ale technicky vzato jsme všichni imigranti,“ říká zpěvačka Pola Pospieszalska.

Milostné písni nazvané Why Is This Happening propůjčila svůj hlas. Její nepatrný polský akcent využili autoři v jedné slovní hříčce – slova You Keep znějí v podání Poly jako UKIP, což je název britské populistické strany, která na výpadech proti přistěhovalcům staví svou existenci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slovní výpady proti přistěhovalcům jsou ve Velké Británii smutnou realitou. Skupina přátel se proti nim snaží bojovat milostnou písní

„Má předsedu, který se jmenuje Nigel Farage. Ten si na imigrantech, jako jsem já, postavil předvolební kampaň. Mě se ten tón velmi dotkl, byla jsem z toho velmi smutná a strašně mě to naštvalo,“ vzpomíná Lucie Wenigerová.

Česká filmařka a producentka, která žije v Londýně téměř 20 let, se rozhodla proměnit smutek a zlobu v něco kreativního.

„Měla jsem nápad, že udělám punkový song. Byla jsem tak strašně naštvaná a chtěla jsem to naštvání nějakým způsobem ventilovat. Potom mě dva kamarádi a můj manžel přesvědčili, abych nepracovala se zlobou, ale abychom to změnili v píseň o lásce,“ dodává.

Několik rovin písně

Hudbu k baladě, jejíž název je do češtiny možné přeložit jako Proč se to děje, složil britsko-kanadský hudebník Alan D. Boyd.

„Je to milostná píseň věnovaná Anglii jejím odvrženým evropským milencem. Chtěli jsme, aby song fungoval v několika rovinách. Lidé by si ho mohli užít coby hezkou písničku, ale současně se začíst do textu a odnést si poselství o tom, co se děje v Británii i dalších evropských zemích. Toto antiimigrační téma není jen věcí Anglie, a to je podle mě důležité,“ myslí si.

„Moje první reakce byla – já se nechci míchat do politiky. Nikdy jsem nebyla politický tvor. Ale pak jsem tu písničku slyšela. Jak jsem v tomto ohledu hodně náročná, tak ten song je prostě skvělý. Je to takový mix melodie z bondovek a Kate Bush. Je to chytlavá věc a přitom má ambice,“ upozorňuje Pola.

Filmařka a producentka Lucie Wenigerová | Foto: Jiří Hošek

Ještě několik dnů může kampaň na platformě Indiegogo kdokoli finančně podpořit. Lucie, která pro jednu z akcí projektu napekla několik metrů štrůdlu, by ráda vybrala celkem vysokou částku 15 tisíc liber, aby měla píseň na britském trhu naději na úspěch.

„Velká část by měla jít na PR, část by měla jít na profesionální natočení této písně a část by měla jít na produkci takového zábavného, humorného videoklipu,“ přibližuje Lucie.

„Osobně si myslím, že opravdu skvělá písnička musí postupně dozrát. Snažili jsme se, abychom nespadali do žádné konkrétní škatulky, aby to nebylo nic těžkého. Pokusili jsme se dát dohromady písničku, která bude mít širší apel a nebude se omezovat jen na mladé posluchače. Chceme, aby si ji lidé začali spontánně zpívat,“ uvažuje Alan.

I kdyby se nakonec nepodařilo vybrat cílovou částku a milostná balada se nestala jedničkou britské hitparády, v aktérech kampaně prý zůstane satisfakce, že jen nepokrčili rameny a nemávli rukou nad tím, co se kolem nich v Británii děje.

WITH Love 2015 UK | Foto: WITH Love 2015 UK

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme