Inspektoři kontrolují bezhotovostní platby ve sběrnách, výkupy kovů klesají

Do sběren teď vozí šrot méně lidí než dřív. Ukazují to první kontroly České inspekce životního prostředí. Kovošroty od března nesmí lidem za staré železo platit v hotovosti, peníze jim posílají poštovní poukázkou nebo na účet. Na Ostravsku inspektoři zatím žádné pochybení neodhalili.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté kontrolují teplické sběrny kovů

Policisté kontrolují teplické sběrny kovů | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Kde máte doklad o příjmu odpadu do zařízení?,“ ptá se muž. V této sběrně lidem za staré železo vůbec neposílají poštovní poukázky. Pro jejich klienty je výhodnější, když peníze dostanou na účet.

„Tak když mi tady pán přinese kilo mosaze, je to 70 korun. A 30 mu vezmou za poukázku, tak dostane 40. Myslím, že převod je tak jednodušší,“ říká pracovník sběrny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Andrea Čánová se přímo v jedné sběrně železa na Ostravsku přesvědčila, že zájem o výkup starého železa klesá

Inspektoři v kontejneru objevují i několik kanálových vík. „Ověříme si v dokladech, jestli to šlo od právnické osoby.“

„Ostravské komunikace je likvidovaly, máme dodací listy,“ zní odpověď. „Jsou to věci, které se nesmí vykupovat. To všichni víme."

René Helebrand z České inspekce životního prostředí zatím žádné závažné porušení nenašel a veškerá tvrzení pracovníka sběrny musí ještě ověřit.

„Vypadá to, že to omezilo výkup kovů. Protože za dva dny tu bylo 6 výkupů, což je docela málo.“

Nařízení tak má už jeden konkrétní dopad. Inspektoři potvrzují, že do sběren jezdí se starým železem daleko méně lidí.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme