Plzeňská teplárenská přerušila stavbu skoro hotové spalovny v Chotíkově

4. březen 2015

Devatenáct měsíců rostla v Chotíkově u Plzně spalovna odpadů. Zařízení za dvě miliardy korun je skoro hotové a za několik měsíců by měl podle plánu začít zkušební provoz. Stavební ruch v Chotíkově ale v těchto dnech utichl. Soud vyhověl aktivistům, kteří si stěžovali na možnou podjatost úředníků a zrušil stavební povolení. Plzeňská teplárenská proto stavbu zastavila a rozestavěnou spalovnu zakonzervuje.

Krajský soud v Plzni se zabýval žalobou Dětí země a Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov. Odpůrcům spalovny se nelíbilo, že Plzeňský kraj na jedné straně počítá se spalovnou ve své koncepci o budoucím nakládání s odpady a zároveň posuzoval odvolání, která aktivisté proti spalovně podali. "Krajský úřad Plzeňského kraje veškeré naše námitky odmítal. To byl hlavní argument, na který se soud zaměřil a a v podstatě jediný, na který soud reagoval a prohlásil, že Krajský úřad Plzeňského kraje je podjatý.", vysvětlil Milan Reiniger ze Sdružení pro udržitelný rozvoj obce Chotíkov.

Stavba spalovny nesmí pokračovat

Spalovna Chotíkov - umístění v terénu

Plzeňská teplárenská už dostala písemný rozsudek, který ruší účinnost stavebního povolení. Stavba nesmí pokračovat. Generální ředitel Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela trvá na tom, že teplárna neudělala chybu: "My jsme postupovali podle platných stavebních předpisů a platného stavebního povolení a teď čekáme, co bude dál. Nicméně musíme zabránit škodám v maximální míře. A pokud nějaké škody budou, což teď nedokážu vyčíslit a záleží to na dalším vývoji, budeme požadovat náhradu škody od toho, kdo nám ji způsobil".

Odpůrce spalovny Milan Reiniger připomněl, že soud už dříve zrušil územní rozhodnutí pro spalovnu. Teď stopnul i stavební povolení. Podle něj se celý proces vrací minimálně o rok zpátky: "Od počátku bylo naším zájmem, aby tam nic podobného nestálo. Samozřejmě je pravda, že dnes, kdy už je proinvestováno 1,6 miliardy korun, je úhel pohledu trošku jiný. Ale stále nám jde o to, aby nám nepadal spálený odpad z celé Plzně na hlavu a abychom v naší obci dokázali přežít. Samozřejmě, že se budeme snažit zúčastnit všech dalších řízení tak, abychom i nadále upozorňovali na všechny chyby, které tento projekt má a kvůli kterému jsme od počátku byli proti", doplnil Milan Reiniger.

Plzeňská teplárenská bude usilovat o dostavění spalovny odpadů

Generální ředitel teplárny Tomáš Drápela upozorňuje, že soud neposuzoval projekt spalovny ani její dopad na životní prostředí, ale povolovací procesy a možné závady v postupu úřadů: "Podnikneme další kroky k tomu, abychom naše dílo dodělali, protože je v podstatě hotové. A podnikneme veškeré právní kroky k tomu, aby vše bylo v pořádku v souladu se zákonem."

O povolení pro stavbu spalovny bude zřejmě rozhodovat jiný krajský úřad. Vedení teplárny doufá, že úřady účinnost stavebního povolení obnoví a v prosinci zahájí spalovna v Chotíkově zkušební provoz. Tak jak byl původní plán.

autor: lum
Spustit audio