Ukrajina prý plánuje bankovku s portrétem Hitlera, tvrdí ruská televize

Přestože na východě Ukrajiny se nebojuje, informační válka mezi Kyjevem a Moskvou pokračuje dál. Například ruská státní televize přišla s tvrzením, že Ukrajina plánuje bankovku s portrétem Adolfa Hitlera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinské hřivny

Ukrajinské hřivny | Zdroj: Reuters

V reportáži Rossija 1 se mluví o tom, že ukrajinská nacionalistická strana Svoboda chce mít na bankovce s hodnotou 1000 hřiven portrét německého diktátora. A to podle ruské televize znova dokazuje fašismus na Ukrajině.

Informaci ale nikdo nepotvrdil, ani dál nerozvíjel. Jde tedy spíše o další propagandistický krok ruských médií. Ani ta ukrajinská však v informační válce nezůstávají pozadu.

Mnohé stanice na Ukrajině vlastní oligarchové, kteří ne že by si zprávy přímo vymýšleli, ale naopak můžou ty, co se jim nehodí, zatajit. Například o tom, že ukrajinská armáda zasáhla na východě země civilní cíle.

Tvrdí to odborníci z organizace STOPfake, která se lživými mediálními informacemi zabývá. Na mediální válku mezi Kyjevem a Moskvou už reagovali i ukrajinští studenti. Po sociálních sítích se spojili s některými ruskými kolegy, aby se vzájemně ujistili, že každá země mluví o válce úplně jinak.

Mladí Ukrajinci pak v reakci na to natočili video pro ruské studenty s výzvou, aby zprávám ruských médií nevěřili.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme