Had může být exotickou okrasou domácnosti, ale pozor! Vegetariána z něj neuděláte

6. březen 2015
Jak správně nakupovat

S rozhodnutím pořídit do bytu hada by měla souhlasit celá rodina. Řekněte sami, k čemu vám bude plazí mazlíček, když se s vámi přestane mazlit váš naštvaný partner? Váháte-li, zda nastěhovat domů hada, musíte si v první řadě uvědomit, že s ním nemůžete zacházet jako se psem nebo kočkou. Není na mazlení, ale spíše na okrasu. Výhodou plazů je, že na rozdíl od hlodavců nejsou v bytě cítit.

Co byste ještě měli vědět? Jestli chcete hada stromového, pozemního, vlhkomilného, nebo pouštního. Ošetřovatelka plazů z ústecké Zoologické zahrady Martina Kocábková doporučuje začátečníkům, aby začínali s malými druhy, nejlépe užovkou červenou nebo korálovkou. Terarijní zvířata jsou spíše dekorací a čím méně manipulace s nimi, tím lépe pro vás i pro ně. Pokud je v bytě malé dítě, bezprostřední nebezpečí mu nehrozí, spíše je třeba ho upozornit, že tento had není plyšový a opravdu není hraní.

Kupujte hady přímo od chovatele nebo z prověřeného obchodu, rozhodně nekupujte zvíře neznámého původu nebo zvíře dovezené přímo z přírody. A stáří hada? Každý věk má svá rizika. U dospělce těžko odhadneme původ a zdravotní stav, u mláděte musíme dát pozor, aby umělo samo přijímat potravu. Martina Kocábková přidává i jedno varování: „Hadi jsou masožravci a chovatel musí počítat s tím, že je bude muset krmit ptáčátky nebo myškami. Pokud se vám to příčí, vyberte si raději křečka. Z hada vegetariána neuděláte.“

Krajta písmenková - hlava
autor: Veronika Dašková
Spustit audio