Sobotka podpořil případnou účast Česka na operaci Atlantic Resolve

Česká republika musí mít podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD zájem na účasti na společném výcviku a cvičeních s armádami zemí Severoatlantické aliance. Řekl to dnes na tiskové konferenci na úřadu vlády v reakci na možné rozšíření evropské operace USA Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání) o ČR. Podle ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO se Česko bude účastnit častějších cvičení se spojenci i v rámci této operace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Účastníme se spojeneckých vojenských cvičení, řada těchto cvičení je organizována i v České republice,“ uvedl Sobotka.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČR musí mít podle Sobotky zájem na účasti na výcviku s armádami NATO. Více J. Jireš z resortu obrany a D. Rovenský, bývalý vojenský zpravodajský analytik

Česko má podle něj k dispozici řadu vojenských prostorů a újezdů a chce, aby byly využívány.

„Myslím si, že musíme mít zájem na tom, abychom participovali na projektech společného výcviku a společných cvičení, abychom sdíleli zkušenosti dalších armád NATO,“ zdůraznil premiér.

Loni v červnu přitom Sobotka prohlásil, že Česko nevolá po posílení vojenské přítomnosti Severoatlantické aliance v Evropě. Už v květnu se podobně vyjádřil také ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO, když řekl, že nechce vojska NATO na českém území. Prezidentovi Miloši Zemanovi posílení přítomnosti USA v Evropě nevadí.

O účasti vojáků na mezinárodních cvičeních rozhoduje vláda, která musí o svém rozhodnutí informovat parlament.

USA údajně uvažují o rozšíření operace na ochranu spojenců v Evropě i o Česko

Číst článek

O údajném záměru Spojených států rozšířit evropskou operaci, která je zaměřená na podporu amerických spojenců před možnou ruskou hrozbou, o Českou republiku, Maďarsko a Gruzii, informoval portál DefenceNews.

Misi Atlantic Resolve spustili Američané loni v reakci na volání některých evropských spojenců z NATO, kteří se cítí být ohroženi ruským přístupem k ukrajinské krizi. Součástí amerického projektu jsou společné manévry a společný výcvik vojsk.

Jiří Šedivý v ČRo: Je třeba ukázat silnou pozici

„USA, ale i naši další spojenci hodnotí celý vývoj na Ukrajině a vztah Ruska k tomuto problému a vidí, že Rusko spíše naopak v uvozovkách přidává plyn,“ poznamenal ve vysílání Českého rozhlasu bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Přehrát

00:00 / 00:00

O operaci Atlantic Resolve a případné účasti Česka mluvil ve vysílání Českého rozhlasu bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý

Podle jeho názoru by účast Česka na Atlantic Resolve nejspíše neznamenala trvalejší působení amerických vojáků v Česku. „Pravděpodobně ne, myslím, že tato debata je již za námi.“

„Spíše se jedná o intenzivnější zapojení nejen ozbrojených sil České republiky, ale i ostatních složek českého státu do všech opatření a zároveň o podporu našich aktivit u států jako je Pobaltí, Rumunsko, Bulharsko,“ upřesnil Šedivý.

Připomněl, že Putin se chová stejně jako v minulosti a posiluje svoji pozici.

„Je třeba ukázat jasně, že naše pozice je také pevná a nejsme ochotni ustupovat nátlaku, který se provádí se zbraní v ruce.“

Podle Šedivého spočívá vzkaz vysílaný směrem k Rusku v tom, že členové NATO mohou počítat - bez ohledu na svou velikost - s podporou ostatních členů aliance a USA.

NATO | Foto: Český rozhlas

ČTK, mkp, Martin Karlík, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme