Dobrodružství, které vás bude bavit, slibuje nová výstava v Národním technickém muzeu

5. březen 2015
Zprávy

Originální verze Nobelovou cenou vyznamenaného polarografu Jaroslava Heyrovského, ale také fotky slavného vědce jako malého chlapce s koženou mičudou na Letné, to je jen pár z mnoha lákadel, na které zve nová výstava v Národním technickém muzeu. Návštěvníkům představuje historii České akademie věd, její nejvýznamnější osobnosti a s nimi spojené vynálezy a příběhy za 125 let.

Jeden z nich je o mecenáši Josefu Hlávkovi, jehož 200 tisíc zlatých v roce 1890 stálo u zrodu akademie v Českém království. V kontrastu se současnou praxí, kdy se sponzor snaží své mecenáštví co nejvíce zpropagovat, je Josef Hlávka věnoval jako anonymní dárce.

„Dostal firmu, kterou potom rozvinul. Tím se dostal k penězům. Druhá věc je, že byl velmi věřící člověk a naplňoval princip: Bylo mi dáno, budu dávat dál,“ říká mi u originálního psacího stolu Josefa Hlávky autorka výstavy, Ivana Lorencová.

Společně se zastavujeme u několika z mnoha zajímavostí, které na návštěvníky čekají.

Víte, kdo vynalezl české koncovky pro názvy chemických molekul?

„Velmi zajímavou osobností byl Emil Votoček. Jeho chemické názvosloví patří k nejdokonalejším na světě,“ povídá Ivana Lorencová dál. Jako slabozraká, oceňuji především původní stroj, na kterém Otto Wichterle vytočil první měkké kontaktní čočky.

V poslední části výstavy si mě přebírá kolega Ivany Lorencové, Miloš Milner. Nejen já si můžu na vlastní smysly vyzkoušet, jak fungují některé fyzikální principy a jevy. Díky speciálním brýlím třeba to, jak vidí hmyz.

„U našeho pokusného demonstračního stolu je možné zkoušet spoustu věcí s elektrickou energií,“ ukazuje mi.

Výstava věda a technika slibuje dobrodružství, které nás bude bavit. A že nelže, se do Národního technického muzea můžete přijít přesvědčit až do 19. července.

„Má to příběh. Jak já vždycky říkám, když dělám nějaký projekt – no story, no glory,“ neboli, jak říká Ivana Lorencová, bez příběhu není sláva.

V lednu 2015 uplynulo 125 let od založení České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění.
autor: Veronika Neprašová
Spustit audio

Více z pořadu